Waarschuwing voor gevolgen handletsels door thuisklussen

Persbericht van Reputatiegroep

Waarschuwing voor gevolgen handletsels door thuisklussen Verwachte sterke toename aantal slachtoffers tijdens komende Pinksterdagen

Utrecht, 8 juni 2011 - Handletsels zijn een belangrijke reden voor langdurig ziekteverzuim. Mede hierdoor is handletsel een van de duurste letsels: 20% gaat op aan medische kosten en 80% aan arbeidskosten. De ernst en gevolgen van handletsels worden vaak onderschat. Circa 15 tot 20% van de patiënten op een spoedeisende hand kampt met handletsel. "Rond feestdagen als Hemelvaart en Pinksteren stijgt dit explosief vanwege het vele klussen en tuinieren rond het huis. Het gaat dan bijvoorbeeld over het uitschieten met de cirkelzaag waarbij zenuwen, pezen en bot van vingers en handen beschadigd worden of zelfs delen worden geamputeerd", vertelt Henk Coert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH). Samen met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) roept zijn vereniging op dit niet te onderschatten: "Handletsels leveren vaak aanzienlijke functionele problemen op. Afhankelijk van het beroep kan een ongeluk bij het klussen vaak tot langdurig ziekteverzuim en zelfs tot arbeidsongeschiktheid leiden."

In Nederland hebben 15 tot 20% van de patiënten die op de SEH belanden een handletsel, waarvan 5% moet worden geopereerd. Ten gevolge van het letsel is een hand vaak niet meer goed te gebruiken en kan er een ziekteverzuim van gemiddeld 2 tot 6 weken ontstaan. Bovendien is blijvende invaliditeit in 20% van de gevallen veroorzaakt door een handletsel. Letsels aan de hand en pols worden door verschillende medisch specialisten behandeld. De medisch specialisten, die zich bezig houden met handletsels, dienen bekwaam te zijn in de complexe anatomie van de hand en in microchirurgische technieken om zenuw- en vaatletsel te repareren. Op dit moment nemen de aandoeningen aan de hand en pols in de opleiding tot plastisch chirurg een prominente plaats in.

Handletsels zijn niet alleen een belangrijke reden voor ziekteverzuim, maar ook heel erg duur. Vaak zijn de medische kosten slechts 20% van het totaal, de overige 80% zijn arbeidskosten. Op het Europese handchirurgie congres (FESSH) in Oslo werd twee weken geleden in een voordracht uit Nederland nogmaals gewezen op deze kosten. Bij de vergelijking heup-, knie- en handbreuken waren de medische kosten voor heupbreuken het hoogst gevolgd door handbreuken. Indien zij keken naar arbeidskosten, stonden de handbreuken met een ruime marge op de eerste plaats. Hierdoor waren tevens de totale kosten met meer dan 600 miljoen euro in Europa voor handbreuken het hoogst. Daarom is juist preventie van deze letsels erg belangrijk. Indien een letsel optreedt, is het onderkennen van het letsel en het tijdig instellen van de behandeling cruciaal voor optimaal herstel van vorm en functie.

Innovatie: multidisciplinair revalidatiecentrum voor handen en polsen Het Zeeuws Hand & Pols Centrum in Goes is als 17e geëindigd in de MKB Innovatie top 100, gepresenteerd door innovatiecentrum Syntens, Octrooicentrum Nederland, Mercedes-Benz en NRC Handelsblad op 26 mei. Met de plastisch chirurg, reumatoloog, revalidatiearts en bedrijfsarts die aan het centrum zijn verbonden kunnen de gespecialiseerde handtherapeuten hoogwaardige zorg bieden.

NVvH
De NVvH vertegenwoordigt medisch specialisten en paramedici, die zich bezig houden met de behandeling van aangeboren en verworven afwijkingen aan de hand en pols. De doelstelling van de vereniging is het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor onze patiënten met hand-, pols- en zenuwproblemen. Zij trachten dit doel te bereiken door het organiseren van wetenschappelijke vergaderingen voor kennisoverdracht. Anderzijds heeft de vereniging als streven om artsen en paramedici te stimuleren om zich te interesseren en verdiepen in de handchirurgie. De NVvH maakt onderdeel uit van de Europese handchirurgie vereniging, waar 26 landen zijn vertegenwoordigd.

NVPC
De NVPC is sinds haar oprichting in 1950 de wetenschappelijke vereniging van de plastisch chirurgen in Nederland. Nagenoeg alle in Nederland geregistreerde plastisch chirurgen zijn lid van deze vereniging. Het specialisme wordt onderverdeeld in Plastische Chirurgie, Handchirurgie, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie. De NVPC heeft als doel het bevorderen van de ontwikkeling van het specialisme en het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de leden. De vereniging heeft 220 plastisch chirurgen en 50 plastisch chirurgen in opleiding als lid.




Razende Robot Reporter