Universiteit Twente

Solar Team Twente maakt coureurs bekend

Naast drie heren dit jaar ook een vrouw

08 juni 2011

Solar Team Twente maakt de vier coureurs bekend die de zonneauto van het team tijdens de World Solar Challenge van komend najaar zullen besturen. Naast de heren Joost Mulder, Barry Vree en Jens Hegeman zal dit jaar voor het eerst een vrouw achter het stuur plaatsnemen. Alinda Nijhoff `Het lijkt me een geweldige uitdaging om met de zonneauto door Australië te racen!`

Tijdens de World Solar Challenge wordt er tussen acht uur 's ochtends en vijf uur 's middags door de outback van Australië geracet. De af te leggen 3.021 kilometer is voornamelijk rechtdoor, maar het is voor de coureur een kunst om vier uur geconcentreerd te blijven rijden. Met een buitentemperatuur van 35 graden wordt het in de afgedichte zonneauto als snel 50 graden. Een airco lijkt dan de oplossing, maar deze gebruikt veel energie die het team wil gebruiken om zo snel mogelijk over de finish te komen. Daarnaast is er in de zonneauto weinig bewegingsruimte en komen de teams onderweg roadtrains en wildroosters tegen. 'We gaan voor de eerste plaats, door te trainen bereiden we ons lichamelijk voor op wat komen gaat' aldus Nijhoff. Het doorzettingsvermogen dat nodig is om coureur te zijn, is bij allevier de coureurs aanwezig. Wel verschilt de motivatie per teamlid. Nijhoff: "De een heeft al jaren passie voor autosport. De ander is een snelheidsduivel. Mij lijkt het vooral een unieke ervaring die ik dolgraag wil meemaken. En natuurlijk wil ik ook laten zien dat iedereen coureur kan worden, als het doorzettingsvermogen er maar is!"

Trainingen
Om zich lichamelijk goed voor te bereiden trainen de coureurs tot aan het vertrek naar Australië iedere week drie uur bij fysiotherapiepraktijk Polman, onder begeleiding van sportfysiotherapeuten. "De trainingen zullen bestaan uit aërobe duurtrainingen onder warme omstandigheden, waarbij de situatie in de zonneauto in Australië wordt nagebootst," licht begeleidend sportfysiotherapeut Johan Bos toe. Uit veiligheidsoverwegingen mag een coureur maximaal vier uur per dag rijden.

World Solar Challenge
Solar Team Twente doet voor de vierde keer mee aan de World Solar Challenge, de formule 1 voor zonneauto's. De Challenge vindt iedere twee jaar plaats in Australië en start dit jaar op 16 oktober. Ruim veertig teams uit meer dan twintig landen doen mee aan de ruim 3000 kilometer lange race van Darwin naar Adelaide.

Team
Sinds september 2010 werken achttien studenten van dertien verschillende opleidingen van Saxion en Universiteit Twente aan de nieuwe zonneauto. De studenten zetten gedurende anderhalf jaar hun studie opzij om zich fulltime op dit project te storten. Naast de studenten maken ook ruim 140 bedrijven deel uit van het team. Uniek aan de Twentse benadering is dat het team functioneert als een volledig zelfstandige studentenonderneming. De leden van het team ontwerpen, bouwen en testen de auto zelf en gaan daarnaast zelfstandig op zoek naar samenwerkingsverbanden met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Deze aanpak past uitstekend binnen het innovatieve en ondernemend karakter van regio Twente.

Meer informatie
Voor meer informatie en hogere kwaliteit beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Inge Hoogland, Solar Team Twente, E: i.hoogland@solarteam.nl, M: +31 (0)6 17 00 63 35.