Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Begrotingsnormen legpluimveehouderij vastgesteld

8 jun 2011

Onlangs heeft het overleg prijsindicaties pluimveehouderij de uitgangspunten en normen voor de bedrijfsbegrotingen voor de lange termijn vastgesteld. Deze normen zijn exclusief BTW en worden gebruikt bij bedrijfsbegrotingen en bij aanvragen voor de Garantstelling Landbouw. Wageningen UR Livestock Research heeft de begrotingen uitgewerkt.
Dit overleg kon plaatsvinden mede door subsidie van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Het saldo voor de lange termijn is per opgehokte hen inclusief berekende rente voor witte kooihennen vastgesteld op ⬠2,86, voor bruine scharrelhennen op ⬠3,44, voor bruine hennen met vrije uitloop op ⬠4,80 en voor biologische hennen op ⬠8,80. Doordat de productieperiode verlengd is, vallen de saldo's per opgehokte hen hoger uit dan voorheen. In plaats van het saldo per gemiddeld aanwezige hen per jaar wordt nu het saldo per opgehokte hen per jaar vermeld. In tabellen 1 t/m 4 zijn de onderliggende normen voor de vastgestelde saldoâs weergegeven.
Genoemde bedragen zijn netto prijzen, dus inclusief kortingen, toeslagen enz. Mestafzetkosten zijn niet bij de saldoâs inbegrepen.

Tabel 1 Begrotingsnormen kooihennen (witte hen), lange termijn, Zie het origineel