Gemeente Alkmaar


Alkmaar zet fors in op parkeervriendelijkheid

Alkmaar, 8 juni 2011

In het coalitieakkoord `Een nieuwe lente, een nieuw geluid' zijn verschillende voorstellen opgenomen die moeten leiden tot een parkeervriendelijke stad. Daarbij horen aantrekkelijke parkeertarieven en goede voorzieningen voor de bewoners. Het college stelt daarom voor om de parkeertarieven op straat in de avonduren te verlagen, de eindtijden van betaald parkeren te wijzigen, de geldigheidsduur van de bezoekerskaart uit te breiden, wijken zelf te laten kiezen of zij vergunninghoudersparkeren in willen voeren en de parkeertarieven in de garages laag te houden.

Om het imago van Alkmaar als bereikbare stad te ondersteunen en toegankelijk te zijn en blijven voor bezoekers, wordt aan de raad voorgesteld om op maandag t/m donderdag de avondtarieven te verlagen naar het reguliere dagstraattarief van EUR 2,30 per uur. Op vrijdag en zaterdag wordt dat EUR 3,00. Begin 2010 zijn ook de eindtijden van het betaald parkeren gewijzigd. Bezoekers betalen op dit moment tot 23.00 uur. Door de eindtijd te vervroegen naar 21.00 uur kunnen bezoekers optimaal gebruik maken van het horeca aanbod. Om de parkeertarieven in en rond het centrum uniform te houden, geldt deze eindtijd ook voor de Spoorbuurt.

Langere duur bezoekerskaart
Alkmaar wil ook een prettige woonomgeving aan de bewoners van onze binnenstad blijven bieden. De bezoekerskaart voor de binnenstad is op dit moment alleen geldig op doordeweekse dagen van 10.00 tot 16.00 uur en op koopzondagen van 10.00 tot 17.00 uur. Vele inwoners van de binnenstad wensen een verruiming van de geldigheidsduur van de bezoekerskaart. Deze wens is meegenomen door het college. Het voorstel is om de bezoekerskaart met uitzondering van zaterdag de gehele dag (24 uur) geldig te maken.

Wijken kiezen zelf
Wegens parkeerdruk is er in sommige wijken de wens om vergunninghoudersparkeren in te voeren. Daarom heeft de gemeente er voor gekozen om in een aantal wijken een enquête te houden over het invoeren hiervan (naar aanleiding van `parkeren in balans'). Op dit moment hebben de uitkomsten van deze enquêtes er voor gezorgd dat vergunninghoudersparkeren wordt ingevoerd in (gedeelten van) de Staatsliedenbuurt en de Cornelis Buijsstraat / Maertenshof en Bergermeer.

Lage (ochtend)tarieven in garages
Parkeren in de gemeentelijke garages blijft voordelig voor bezoekers aan de stad. De proef met het `vroege vogeltarief' wordt namelijk met een half jaar verlengd. Het daltarief (maximaal EUR 2,00) blijft nu gelden op maandag, dinsdag en woensdag vanaf 18.00 uur tot de volgende dag 13.00 uur en op donderdag en vrijdag vanaf 18.00 uur tot de volgende dag 10.00 uur. In het weekend geldt een weekendtarief van maximaal EUR 5,00 van zaterdag 18.00 uur tot maandag 10.00 uur.

Elektronische oplaadpunten
Op verschillende plekken verspreid door Alkmaar komen er in totaal tien oplaadpunten voor elektrische auto's. Op deze manier stimuleert de gemeente de opkomst en gebruik van elektrische auto's. Om deze stimulans extra kracht bij te zetten stelt het college voor om de auto's gratis op deze plekken te laten parkeren als zij aan het opladen zijn.