Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten investeren in verbetering van ICT basis

08.06.2011

De Gemeenten hebben ingestemd met een ambitieus voorstel om hun informatiebeleid verder te ontwikkelen. De zogeheten @genda 2015 is aangenomen tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Afgesproken is dat er fors wordt geïnvesteerd in het informatiebeleid en dat er meer wordt samengewerkt, met behulp van ICT. Hierdoor kan beleid en wetgeving beter worden uitgevoerd én wordt de dienstverlening aan burgers en bedrijven verbeterd.

Het is belangrijk om de informatiehuishouding verder op orde te krijgen. Alleen zo kunnen gemeenten taken als de decentralisaties en noodzakelijke bezuinigingen het hoofd bieden. Ook wordt er in de toekomst door burgers en bedrijven veel verwacht van (elektronische) dienstverlening. Die moet dan wel goed werken. De @genda 2015 is hier speciaal voor geschreven.

Gemeenten werken steeds meer samen in bijvoorbeeld Centra voor Jeugd en Gezin, Veiligheidshuizen, Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD's) en Werkpleinen. Daardoor is het nodig dat de processen, ICT en informatie van gemeenten goed op elkaar aansluiten. Een ander belangrijk onderwerp is ICT-samenwerking. Dit levert veel voordelen op, zoals een flinke kostenbesparing. Om goed met elkaar te kunnen samenwerken worden werkprocessen en ondersteunende ICT verder gestandaardiseerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het zaakgericht werken, dat efficiënt werken mogelijk maakt.

De @genda 2015 geeft aan welke acties prioriteit hebben en hoe gemeenten op een slimme manier het informatiebeleid organiseren. Belangrijk is dat gemeenten de komende jaren `De basis op orde' brengen. Hiervoor moeten onder meer onderdelen van het NUP (Nationaal uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid) worden ingevoerd. Het gaat dan om een goede dienstverlening aan de balie en het beheren van informatie, zodat je als burger niet iedere keer weer opnieuw je volledige persoonsgegevens hoeft te verstrekken. Voor verdere invoering van het NUP komt er een ondersteuningprogramma Implementatie E-overheid.

Uitgangspunt bij samenwerking is dat deze van onderaf ontstaat. De VNG en KING (Kwaliteitsinstittuut Nederlandse Gemeenten) ondersteunen dit proces.