Wageningen Universiteit en Researchcentrum


Wageningen UR vraagt hulp scholieren bij milieu-metingen in de veehouderij

8 jun 2011

Onderzoeker Karin Groenestein van Wageningen UR Livestock Research heeft samen met SME-advies en AOC-Terra een nieuwe lesmodule ontwikkeld over veehouderij en milieu. Deze lesmodule is speciaal bedoeld voor leerlingen van het groene onderwijs, maar past ook uitstekend bij het onderwijs op middelbare scholen. De module is tot stand gekomen in het kader van Globe, een door Al Gore opgezet programma waarin leerlingen samen met wetenschappers onderzoek doen naar natuur en milieu. Leerlingen die meedoen aan deze lesmodule mogen in koeien-, kippen- en varkensstallen met eenvoudige apparatuur meten hoeveel ammoniak en broeikasgassen er vrij komen in de veehouderij. Zo wordt bijvoorbeeld gemeten hoeveel methaangas door de dieren zelf wordt geproduceerd en hoeveel er daarnaast uit de mest komt.

âDeze module dient een dubbel doelâ, aldus Karin Groenestein. âEnerzijds leren de scholieren meer over de invloed van de veehouderij op het milieu en krijgen ze inzicht in de chemische processen, zoals bijvoorbeeld het ontstaan van lachgas. Daarnaast kunnen ze tips en aanbevelingen aan boeren geven om de uitstoot van broeikasgassen en ammoniak in de stal te verminderen. Anderzijds helpen ze mij met mijn onderzoek door het aanleveren van gegevens: we krijgen zo een goed beeld van hoeveel methaan, lachgas en ammoniak er wordt uitgestoten door de agrarische sector in Nederland. Dat is belangrijk om te weten, omdat hierover internationale afspraken zijn gemaakt door de Europese Unie en de Verenigde Naties.â

Scholen kunnen gratis gebruik maken van de ontwikkelde lesmodule. Meer informatie kan worden verkregen door te mailen met Karin Groenestein of door te surfen naar:
http://arrangeren.wikiwijs.nl/29702/Milieu_in_de_veehouderij#sub110940

Contact
Karin Groenestein
Tel. 0320 - 293583