Dalende belangstelling voor groene topsectoren

Persbericht van Aequor

Kenniscentrum Aequor publiceert onderwijscijfers 2010-2011: Dalende belangstelling voor groene topsectoren

Het kenniscentrum voor voedsel, natuur & leefomgeving Aequor heeft de onderwijscijfers 2010-2011 gepubliceerd. De publicatie laat zien hoeveel leerlingen er onderwijs volgen op de agrarische onderwijscentra (mbo-niveau) in Nederland. Hoewel er een lichte stijging in het totale aantal deelnemers is waar te nemen, is met name de uitstroom in de sectoren met een groot economisch belang en een toenemende arbeidsvraag dalende.

Ruim 30.000 deelnemers staan ingeschreven bij de aoc's in Nederland, een stijging van 2,3% ten opzichte van 2009-2010. Daarmee nemen de aoc's 5,7% van het mbo-onderwijs voor hun rekening, evenveel als in het afgelopen jaar. "Relatief weinig deelnemers staan ingeschreven op kwalificaties voor de primaire sectoren teelt en veehouderij en voor kwalificaties die zich richten op de voedingsindustrie. Hierdoor is de match met de vraag vanuit de arbeidsmarkt niet optimaal. Als we dat afzetten tegen de doelstellingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie om Agro-Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen te ontwikkelen als topsectoren, dan ligt daar nog een forse uitdaging", zegt Bernadette Dijkstra, projectleider bij Aequor.

Opleidingsvarianten
Iets meer dan een derde van de deelnemers van aoc's volgt een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). In deze opleidingsconstructie volgt de deelnemer 1 dag theoretisch onderwijs en 4 dagen praktijkonderwijs. Deze variant is met name te zien bij niveau 1 en 2. Deze opleidingsconstructie wordt veelal gevolgd door deelnemers van 30 jaar en ouder die samen 18% van het aantal deelnemers vormt. Vaak zijn zij al werkzaam in de sector en vormen dus geen nieuwe instroom. Op niveau 4 (40% van de deelnemers van aoc's) is de beroepsopleidende leerweg (BOL) verreweg het meest populair.

De rapportage 'Onderwijscijfers mbo voedsel, natuur en leefomgeving 2010-2011' van Aequor bevat een overzicht van het totaal aantal deelnemers en kenmerken daarvan. Tevens worden de cijfers voor de sectoren voedsel, dier, plant, groene ruimte en bloem/tuincentra afzonderlijk uiteengezet. De publicatie is te downloaden van de website van Aequor: www.aequor.nl.

*

Links:
http://www.aequor.nl



Razende Robot Reporter