Oranjefonds



Project van de week: Op Eigen Kracht, Amsterdam

Klanten van de voedselbank vinden financiële zaken vaak lastig. Bij Op Eigen Kracht maakt een vrijwilliger een groep klanten wegwijs op het gebied van financiën, belasting en sociale regelingen. Het samenkomen en gezamenlijk bezig zijn, heeft een positief effect op de deelnemers en hun financiële kennis. Het oranje Fonds steunt met EUR 35.000.

Bij Sinds 2007 werkt de voedselbank samen met het maatschappelijkwerk van MaDi Zuidoost aan Op eigen Kracht. De ontwikkeling en uitvoering van de 13 weken durende training is door Delta Lloyd bekostigd.

In deze training leren de klanten van de voedselbank veel over financiële zaken, belasting en regelingen waar ze aanspraak op kunnen maken. In groepen van ongeveer tien mensen volgen ze de training. Uit de evaluatie van de trainingen blijkt dat de groep een belangrijke sociale functie heeft. Veel klanten vinden het moeilijk om met deze problematiek bezig te zijn en hadden geen zin in de trainingen. Het bij de groep horen is echter een stok achter de deur. Daarnaast ontstaat er een onderlinge solidariteit tussen de deelnemers die elkaar helpen.

Na afloop van de trainingen valt de groep uit elkaar en is het voor de ex-deelnemers moeilijk om het geleerde in de praktijk te brengen. Daarom breidt de voedselbank het traject nu uit met een natraject. Hierin wordt voor iedere deelnemer een routeplan gemaakt. Per persoon wordt gekeken welke problemen er spelen en hoe deze aangepakt kunnen worden. Vervolgens gaat men wekelijks in een groep aan de slag. Ieder met zijn eigen plan maar in dezelfde ruimte.

Het samen komen en gezamenlijk bezig zijn heeft een positief effect op de deelnemers en hun motivatie om te blijven komen. De vrijwilligers komen tot nu toe van Delta Lloyd maar men legt ook contacten met de ING. Daarnaast zijn er één betaalde coördinator en één betaalde medewerker van de voedselbank aanwezig die het verloop van de plannen van alle deelnemers in de gaten houden. De inzet die vanuit maatschappelijkwerk nodig is valt onder de reguliere uren van deze instellingen.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week
>