Universiteit Leiden

Rabobank steunt twee Afrikaanse masterstudenten African Studies

De Rabobank schenkt 50.000 euro aan de Universiteit Leiden voor een âstudieus doelâ als dankbetuiging vanwege het overstappen van de universiteit naar deze bank. Met de gift wordt het voor twee Afrikaanse studenten mogelijk de onderzoeksmaster African Studies in Leiden te komen volgen.

Samenwerking

De Universiteit Leiden biedt de tweejarige onderzoeksmaster African Studies aan, samen met het Afrika-Studiecentrum en andere Afrika-centra in Nederland. In Leiden participeren de Faculteiten Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen in de opleiding. De colleges worden in Leiden gegeven.

Hoge inschrijfkosten

In het buitenland bestaat veel belangstelling voor deze studie, maar voor niet-EU-landen zoals de Afrikaanse, zijn de inschrijfkosten nauwelijks op te brengen. Daarom is het geschenk van de Rabobank zeer welkom voor deze doelgroep. Overigens is de gift niet geheel kostendekkend en zullen de beide studenten een deel van de kosten van hun opleiding zelf bijdragen.

Ambitie

De onderzoeksmaster African Studies bestaat nu ruim vijf jaar. Elk jaar stromen tien à twaalf studenten in, onder wie altijd enkele Afrikanen. De ambitie is om de instroom te laten stijgen tot jaarlijks vijftien studenten, van wie vijf Afrikanen.

Interdisciplinair en thematisch

African Studies bereidt voor op academische en beleidsgerichte functies met betrekking tot Afrika. In de opleiding geven experts uit binnen- en buitenland college aan de hand van hun onderzoeksprojecten in Afrika. Het onderwijsprogramma is gericht op interdisciplinaire samenwerking en thematische specialisering. In het tweede jaar van de opleiding doen de studenten vijf maanden eigen onderzoek in Afrika.

Prof. Mirjam de Bruijn programmaleider

Programmaleider van de onderzoeksmaster African Studies is professor Mirjam de Bruijn, onderzoeker bij het Afrika-Studiecentrum en hoogleraar bij het Leiden University Institute for History. Coördinator is dr. Azeb Amha, verbonden aan het Leiden University Centre for Linguistics, Languages and Cultures of Africa.

Sociale én geesteswetenschappen

Het Afrika-Studiecentrum (www.ascleiden.nl) is het enige onderzoeksinstituut in ons land dat zich uitsluitend met sociale wetenschappen en geesteswetenschappen in Afrika bezighoudt. Het centrum in Leiden heeft een bijzondere bibliotheek met de meest uitgebreide en gespecialiseerde collectie Afrikapublicaties en -films van Nederland.
* Afrika-Studiecentrum

* Afrikaans studeren, bachelor en master

* Onderzoeksgebied Language Diversity in the World
* Onderzoeksgebied Global Actions of People, Cultres and Power through the Ages