Gemeente Breda

08jun
College presenteert Meedoen@Breda
Het college heeft Meedoen@Breda vastgesteld. Dit beleidskader is een uitwerking van het coalitieakkoord en geeft aan dat de inzet van beleid voortaan gericht is op het bevorderen van participatie van de burger. Het omschrijft hiertoe de randvoorwaarden en toetst hier het actuele beleid en de activiteiten aan. Met Meedoen@Breda investeert Gemeente Breda doelgericht in participatie met een bedrag van ruim EUR 25 miljoen. Tegelijkertijd realiseert het college op het terrein van maatschappelijke ontwikkeling de geplande bezuiniging van EUR 5,8.

Vanzelfsprekendheden behoren tot het verleden

Financieringsstromen die in het verleden vanzelfsprekend waren zijn dat met Meedoen@Breda niet meer. Met dit nieuwe beleidskader bekijkt de gemeente in hoeverre activiteiten bijdragen aan de mate waarin Bredanaars in staat worden gesteld om, vooral in economisch opzicht, mee te doen in de maatschappij.

"Binnen nu en vijf jaar krijgen we een krappere arbeidsmarkt. We moeten alles op alles zetten om de juiste koppeling te maken tussen werk en werkzoekenden. meedoen@Breda, dat tot stand is gekomen in overleg met diverse belanghebbende partijen in de stad, beoogt een nieuwe en zakelijke manier van werken die een beroep zal doen op het aanpassingsvermogen van velen, maar die uiteindelijk ook innovatie en nieuwe kansen met zich mee zal brengen. De uitdaging ligt er om samen meer met minder te doen", aldus wethouder Bob Bergkamp.

Gevolgen

De toepassing van de uitgangspunten in Meedoen@Breda leidt er in de eerste plaats toe dat diverse activiteiten in de stad en in de wijken niet meer door de gemeente financieel worden ondersteund. Verder is er sprake van versobering van voorzieningen.

In totaal investeert Gemeente Breda structureel ruim EUR 25 miljoen in maatschappelijke participatie.

Tegelijkertijd wordt er op het terrein van maatschappelijke ontwikkeling met EUR 5,8 miljoen bezuinigd, waarvan nu EUR 5 miljoen is gekoppeld aan concrete onderwerpen.

Met Meedoen@Breda wordt meer verantwoordelijkheid van individuele burgers verwacht. Maar Omdat dit niet vanzelfsprekend is, heeft het college op het gebied van vrijwilligerswerk en mantelzorg een extra investering gepland van EUR 800.000,-.

Nadere regels subsidieverlening

Met ´Meedoen´ wordt verder een nieuwe weg ingeslagen op het gebied van subsidieverlening. Gemeente Breda subsidieert niet meer omdat een organisatie er is, maar omdat het gaat om activiteiten die bijdragen aan haar beleidsdoelstellingen. De nieuwe ´Nadere regels´ voor subsidieverstrekking zijn inmiddels opgesteld en zullen voor de zomer ter bespreking aan de raad worden aangeboden. De organisaties waarmee de gemeente een subsidierelatie heeft of aangaat, worden uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe subsidieregels. Ook wordt, daar waar dat nodig is, hulp of advies geboden.

Breda, 8 juni 2011
Gekoppelde items:
Meedoen@Breda
08jun