Stadsdeel Amsterdam Centrum

Nieuwmarktbuurt

---

Cameratoezicht zuidelijke Nieuwmarktbuurt

8 juni 2011

Sinds kort is er cameratoezicht op de kruising Nieuwe Hoogstraat, Sint Antoniesbreestraat en de Snoekjessteeg. Aanleiding is de overlast van drugsgebruikers en -dealers die zich bewust aan het oog van de camera's op de Wallen onttrokken en overlast veroorzaakten in de zuidelijke Nieuwmarktbuurt.

Behalve uit politiecijfers bleek ook uit buurtoverleggen, inspraakavonden en klachten van omwonenden en ondernemers dat de drugsproblematiek in de zuidelijke Nieuwmarktbuurt was toegenomen.

De geplaatste camera is afkomstig uit het Nieuwendijkkwartier. Op deze locatie was de situatie dermate verbeterd dat cameratoezicht niet langer noodzakelijk was. Dit bleek onder meer uit incidentregistraties.

36 camera's

Cameratoezicht maakt altijd deel uit van een breed pakket aan maatregelen. Zo worden in de Nieuwmarktbuurt ook extra acties uitgevoerd door de politie en worden de Vliegende Brigade en Veldwerk ingezet. In het huidige cameragebied `Wallen en Nieuwendijk' zijn momenteel 36 camera's operationeel. De verplaatsing van de camera is een aanbeveling uit de evaluatie van het cameraproject 2008-2010. Om de plaatsing mogelijk te maken is het cameratoezichtgebied enigszins verruimd.

* meer informatie: wonen en leefongeving > Veiligheid
---