Groen!

Groen! steunt nationale social profit betoging

door Mieke Vogels (Vlaams parlementslid), Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 8 juni 2011 in "Gezin, welzijn en zorg"

Wie zorgt er voor de zorgsector? Wie werkt er aan welzijn, van mensen en werknemers? Op een goed meerjarenakkoord voor de welzijns- en zorgsector blijft het wachten. Net als op een degelijk regeerakkoord. In haar nota aan formateur Di Rupo dringen de groenen aan op bijkomende investeringen in de zorg zoals het scheppen van 25 000 extra jobs. Parlementsleden Mieke Vogels, Wouter De Vriendt, Filip Watteeuw, Dirk Peeters, Elke van den Brandt en Bart Caron, ondersteund door Groen! leden zullen aanwezig zijn om de eisen van de betogers te steunen.

De zorgbehoeften zullen de volgende jaren alleen maar stijgen. Niet alleen door de vergrijzing, maar ook door de vergroening en de toenemende armoede. Hoe gaan we die zorg opvangen als je weet dat de wachtlijsten nu al ellenlang zijn en blijven toenemen? "De welzijnssector heeft nood aan voldoende mensen en middelen. Met lonen die in verhouding staan tot het geleverde werk en met aandacht voor de werkdruk en de kwaliteit van arbeid en zorg," stelt Vlaams parlementslid Mieke Vogels.

Achter de communautaire onderhandelingen woedt ondertussen een harde politieke strijd over de vraag welke samenleving we willen. Sommigen pleiten luidop voor een hardere samenleving, waarin mensen in een sociaal kwetsbare situaties zich maar zelf moeten behelpen. Daartegenover stelt Groen! een duidelijke keuze voor solidariteit in een duurzame samenleving. Armoedebestrijding en zorg voor welzijn staan daarin centraal.

"Wij willen een zorgzaam federaal regeerakkoord en een zorgzaam Vlaams beleid," aldus federaal parlementslid Wouter De Vriendt: "Daarom steunen wij de eis voor een duurzaam akkoord voor de sector. In ons voorstel aan Di Rupo vragen wij ook om 25 000 extra jobs te creëren in de zorgsector (publiek en privé). Uitgaande van een kostprijs van gemiddeld 19.000 euro per sociale maribel (Cijfers van de sociale maribelfondsen; het gaat vaak niet om voltijdse jobs) en een belangrijk terugverdieneffect (voorzichtige raming op 50%) begroten we deze maatregel in de grootteorde van 280 miljoen euro in 2015."

Contact: Mieke Vogels -