Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 08-06-2011 Inschrijven WoningNet ook zonder akkoord privacyreglement

Woningzoekenden die bezwaar hebben tegen doorgifte van hun persoonsgegevens aan derden moeten zich toch gewoon kunnen inschrijven voor een huurwoning. Dat stelt de Woonbond in een brief aan WoningNet.

In de vandaag verstuurde brief vraagt de Woonbond om opheldering over het privacyreglement van WoningNet, het servicebureau dat in een groot deel van Nederland huurwoningen bemiddelt voor woningcorporaties. De Woonbond wil dat WoningNet het ondertekenen van het privacyreglement niet langer verplicht stelt voor mensen om zich in te kunnen schrijven.

Afbeelding: onderzoekspopulatie WoningNet gebruikt de persoons-gegevens van woningzoekenden voor statistisch onderzoek en marktonder-zoek, en stelt deze gegevens ook aan externe partners ter beschikking. Dat constateerde de Woonbond op basis van bedrijfsgegevens van WoningNet.

Gegevens miljoen woningzoekenden

WoningNet verzorgt de inschrijving van woningzoekenden en publiceert het woningaanbod van corporaties in 17 verschillende woonverdeelregio's, zoals stadsregio Amsterdam, Gooi en Vechtstreek en de Bommelerwaard. Zodoende beschikt het bedrijf over de persoonsgegevens van een miljoen woningzoekenden. Het gaat onder meer over gegevens over leeftijd, inkomen, gezinssamenstelling, werksituatie, woon- en medische situatie, en woonwensen.

Commerciële dochterondernemingen

WoningNet is een Naamloze Vennootschap (NV) waarvan de aandeelhouders woningcorporaties zijn. De NV heeft ook een aantal dochterondernemingen die commerciële producten leveren, zoals WoonQuest dat marketingonderzoek doet en Het Vierde Huis dat diensten levert zoals woonwensenonderzoeken en draagvlakmetingen bij herstructurering, huisvesting van lastige doelgroepen en urgenties.

Zonder akkoord privacyreglement geen inschrijving

Inschrijven op WoningNet is voor woningzoekenden niet mogelijk zonder met het privacyreglement akkoord te gaan. In dat privacyreglement geeft de woningzoekende toestemming voor het gebruik van zijn of haar persoonsgegevens voor de diensten en producten van WoningNet en zijn dochterondernemingen. `Externe partners (ontvangers) van de persoonsgegevens kunnen zijn: deelnemende woningcorporaties, gemeenten, projectontwikkelaars en aannemers, voor zover deze gebonden zijn aan de regio van de woningzoekende', aldus het privacyreglement.

Geen andere leverancier beschikbaar

René van Genugten, beleidsadviseur van de Woonbond, vindt dat het privacyreglement onvoldoende duidelijk maakt of de gegevens die worden doorgegeven, geanonimiseerd zijn of niet. Woonbonddirecteur Ronald Paping `vindt het nogal wat' om zoveel persoonsgegevens van woningzoekenden rechtstreeks te verhandelen met commerciële partijen. Volgens de Woonbond is het onacceptabel dat mensen die bezwaar hebben tegen het privacyreglement, zich niet kunnen inschrijven voor een sociale huurwoning. Het gaat hier immers niet over een product waarvoor de woningzoekende gewoon naar een andere leverancier kan gaan.

Lees ook:
Achtergrondartikel in Woonbondig 5, juni 2011 (PDF)