D66

woensdag 8 juni 2011

EU moet homodiscriminatie op Rusland top aankaarten

EU Buitenlandchef Catherine Ashton moet de EU-Rusland top van morgen aangrijpen om het verbod op de Gay Pride in Moskou scherp te veroordelen.

Europarlementsleden Sophie in 't Veld en Marietje Schaake hebben de Hoge Vertegenwoordiger hier samen met collega's een brief over gestuurd.

Rusland negeert Hof in Straatsburg

"Alleen door ook op het hoogste niveau een duidelijk standpunt in te nemen tegen homodiscriminatie kan de EU geloofwaardig blijven als voorvechter voor gelijke rechten voor seksuele minderheden", aldus In ´t Veld. Al zes jaar achter elkaar verbiedt Rusland de organisatie van de homoparade, omdat het zou leiden tot ´onrust´. "Door de homoparade te verbieden, handelt Rusland in strijd met het Verdrag voor de Rechten van de Mens", zegt Marietje Schaake. Het Europees Hof in Straatsburg oordeelde al in 2008 dat gevaar voor de openbare orde geen geldige reden is voor een verbod op de homoparade. Schaake: "Ashton moet tijdens de Top met Rusland benadrukken dat uitspraken van het Europees Hof bindend zijn en niet zomaar in de wind kunnen worden geslagen."

Verbod Gay Pride Moskou

Al begin mei waarschuwde In ´t Veld de EU Buitenlandchef voor een eventueel verbod op de homoparade in Moskou. Direct nadat bekend werd dat de Gay Pride verboden zou worden, riep zij Ashton op om in actie te komen. Tot nog toe bleef actie uit.

Gaypride Boedapest

Als vice-voorzitter van de Parlementaire Intergroup voor homorechten strijdt In´t Veld al jaren tegen homodiscriminatie in Europa. In 2006 en 2007 nam de D66-er deel aan de Gay Prides in Moskou. Op 18 juni aanstaande zal zij samen met Europese collega's meelopen tijdens de homoparade van Boedapest.