Belgische Federale Overheid

Ki-Moon als Secretaris-generaal van de Verenigde Naties

Yves Leterme en Steven Vanackere steunen de herverkiezing van Ban Ki-Moon als Secretaris-generaal van de Verenigde Naties

Datum: 08 juni 2011

Eerste Minister Yves Leterme en Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verwelkomen de aankondiging van de kandidatuur van Dhr. Ban Ki-Moon voor een tweede mandaat als Secretaris-generaal van de Verenigde Naties en ondersteunen zijn herverkiezing.

Ban Ki-Moon heeft zich aan het hoofd van de Organisatie van de Verenigde Naties met toewijding ingezet voor ontwikkeling en vrede, onder meer in Congo en Ivoorkust. Binnen de internationale gemeenschap is hij een bruggenbouwer, wat heeft bijgedragen tot de doeltreffende actie van de Verenigde Naties tijdens vele crisissen die verschillende regio's in de wereld de laatste vijf jaar hebben getroffen, zowel op humanitair vlak als op het vlak van veiligheid.

België hecht belang aan de rol van de Verenigde Naties in de wereld en verwacht van de Secretaris-generaal dat hij de doeltreffendheid van de Organisatie zal blijven versterken. Rekening houdend met de uitdagingen waarmee de internationale gemeenschap nog steeds geconfronteerd wordt, staat Ban Ki-Moon garant voor continuïteit en ervaring. Eerste Minister Yves Leterme zal hem dan ook mondeling de steun van België voor zijn herverkiezing bevestigen tijdens zijn onderhoud met Ban Ki-Moon deze namiddag in New York.