Nationale renovatieprijs "Gulden Feniks" voor Politieacademie

Persbericht van Politieacademie

Gisteravond, dinsdag 7 juni, ontving de gerenoveerde Concernlocatie van de Politieacademie, hèt nationale werving en selectie-, opleidings- en kennisinstituut voor de politie, de Gulden Feniks. De Gulden Feniks is de enige prijs die exclusief voor de bestaande gebouwde omgeving is. De jury wees de Politieacademie in Apeldoorn aan als winnaar in de categorie Renovatie. Erevoorzitter Femke Halsema reikte de prijzen uit. De jury is 'onder de indruk van de respectvolle wijze waarop het bestaande complex, ooit gebouwd als klein seminarie maar al ruim 30 jaar in gebruik bij de Politieacademie, nu dienst doet als modern en open opleidingscentrum.' Het ontwerp voor de herhuisvesting in dit rijksmonument en het interieurontwerp zijn van de hand van Atelier Pro en Studio Leon Thier, projectmanagement werd uitgevoerd door Brains to Build

Nieuw hart
Het gebouw, ontworpen door architect van Hardeveld in 1932, ging met deze transformatie een nieuwe periode in. Markant middelpunt is het centrale atrium, een met 25 meter hoge boogvormige spanten overkapte voormalige binnenplaats, het nieuwe hart van de locatie. Hier is de mediatheek en vinden de studenten vele studieplekken op balkons en in de voormalige breviergangen. Een lounge met terras op het nieuwe plein vormt een welkome ontmoetingsplek.

Bijzondere onderdelen
Via een loper vanaf het nieuwe parkeerplein komt de bezoeker in een ruime nieuwe vestibule en van daar uit bereikt men het atrium, de congreszaal, het restaurant in de voormalige kapel en de onderwijs- en kantoorruimtes. In twee nieuwe vleugels zijn bijzondere functies ondergebracht, zoals schietbanen, vier praktijkhuizen voor de opleiding forensisch onderzoek en voor oefeningen Plaats Delict en een onderzoeksgarage verkeer. In het oude gebouw bevinden zich de rijsimulatoren.

Open ontwerp
Werken en leren is minder plaatsgebonden in het nieuwe gebouw en het ontwerp daagt uit tot (samen) werken, leren en kennisoverdracht. Het van oorsprong wat gesloten complex is daarvoor transparanter gemaakt met nieuwe openingen in de gangen, gedragen door stalen portalen. De in het verleden dicht getimmerde zolders zijn weer in hun volle hoogte teruggebracht en zijn prettige werklandschappen geworden. Ook het interieur is ontworpen door Atelier PRO en Studio Leon Thier.

Duurzaam
Met deze transformatie kon het monumentale, als kleinseminarie gebouwde complex worden behouden en ging het een nieuw leven tegemoet. Door een slimme combinatie van het gebruik van aardwarmte in de winter, aardkoeling in de zomer, een overdruksysteem en achterzetramen, kon het gebouw heel comfortabel worden en konden toch de bestaande monumentale vensters worden behouden.

Respect
Door de intensivering van het oude gebouw bleek het mogelijk om de omliggende tuin vrij te maken van de aanwezige bouwsels. Het parkachtige landschap werd teruggebracht met grasvelden en een grote vijver voor opvang van hemelwater. Met respect is de oorspronkelijke architectuur van dit rijksmonument in oude glorie hersteld en zijn lelijke verbouwingen die aangebracht zijn vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw verwijderd. De nieuwe ingrepen zijn uitgevoerd in een markante architectuurtaal met stalen onderdelen, die mooi passen bij de oude baksteen architectuur.

Juryrapport: 'Toonbeeld van hergebruik'
De renovatie van de Politieacademie in Apeldoorn is volgens de jury 'een toonbeeld van hergebruik van een onderwijsgebouw waarbij door nieuwe toevoegingen het geheel sterk in betekenis is toegenomen. De jury is onder de indruk van de respectvolle wijze waarop het bestaande complex, ooit gebouwd als klein seminarie maar al ruim 30 jaar in gebruik bij de Politieacademie, nu dienst doet als modern en open opleidingscentrum. De hoge lokalen, de breviergangen en de kapel zijn fantastische plekken voor onderwijs en ondersteunende functies geworden. De niet-passende functies zoals de schietbaan zijn op terughoudende wijze ondergebracht in aparte nieuwbouw. De meest tot de verbeelding sprekende ingreep aan het complex is de boogvormige glazen overkapping. Door deze opmerkelijk gevormde kap kan de voormalige binnenplaats nu functioneren als het kloppende hart van de Politieacademie. Doordat aan het bestaande monument nieuwe elementen zijn aangebracht in gelijk opgaande betekenisvermeerdering met het oude, is sublimatie ontstaan van het geheel waarbij het geheel meer is dan de som der delen en beter dan ooit geweest is.'

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.politieacademie.nl
Bijlage:
* 0403
politieacademie_persbericht-gegevens-beschrijving_pro-slt-pa-def 5pdf




Razende Robot Reporter