Welten

Persbericht: Visie op financieel vakmanschap

woensdag 8 juni 2011

Klantvraagstuk centraal in visie Welten op consultatie ministerie van financiën
Vessem, 8 juni 2011 - Financieel detacheerder en opleider Welten heeft haar visie op financieel vakmanschap aangeboden aan het ministerie van Financiën. Minister De Jager van Financiën wil de regels voor vakbekwaamheid van financiële dienstverleners aanscherpen en consulteerde in de maand mei de financiële sector over de precieze vormgeving en nadere uitwerking daarvan.
Vakmanschap is het fundament
Welten heeft de overtuiging dat vakmanschap het fundament is van zorgvuldige financiële dienstverlening. Het integraal bezitten van kennis, inzicht en vaardigheden en deze kunnen toepassen in klantvraagstukken zijn essentieel in de bescherming van de belangen van de klant en het vertrouwen in de financiële dienstverlening. Welten stelt op basis hiervan een aanscherping voor van het wettelijke vakbekwaamheidsbouwwerk. Het oude bouwwerk is gericht op productgroepen. Het nieuwe wettelijke bouwwerk dat Welten voorstelt is gericht op klantvraagstukken. Om op dit niveau te kunnen functioneren bestaat het bouwwerk uit een groeimodel met 3 fases: deskundig, vaardig en vakmanschap.
De adviseur maakt voor de klant het verschil. Hierdoor moet de adviseur met zijn vakmanschap voor de klant vindbaar zijn. Het vakmanschap dient uniform te zijn vandaar dat Welten het diplomamodel en het persoonsregister (preventieve werking) ondersteunt maar dan wel op het niveau van vakmanschap en gericht op klantvraagstukken.
---