NDC/VBK Uitgevers NDC mediagroep naar structureel lager kostenniveau woensdag, 08 juni 2011, 16:39 (NDC mediagroep)

NDC mediagroep heeft vandaag een reeks van maatregelen aangekondigd om nog dit jaar te komen tot een structurele verlaging van het kostenniveau. Een lagere kostenbasis is noodzakelijk in antwoord op de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden voor dagbladen en andere printmedia. De maatregelen zullen gepaard gaan met een reductie van 100 arbeidsplaatsen (fte).

Omzet en resultaten van NDC mediagroep staan onder druk, vooral als gevolg van lagere advertentie-inkomsten. Terwijl lezers van zowel Dagblad van het Noorden als de Leeuwarder Courant positief zijn over de inhoudelijke kwaliteitsverbetering en vernieuwde vormgeving van beide kranten, vertaalt dit zich nog niet of onvoldoende in de oplagecijfers die in 2011 licht dalen. De conjuncturele opleving op de advertentiemarkt in 2011 is ook voor NDC mediagroep niet opgetreden.

Na de teruggang die werd genoteerd in 2008, 2009 en 2010 heeft de tegenwind in de dagbladmarkt dit jaar een blijvend karakter gekregen. Dit vraagt om een structurele verlaging van de vaste kosten. Alleen met een lagere kostenbasis kan NDC mediagroep een gezond resultaat blijven realiseren, zodat de komende jaren ruimte beschikbaar blijft voor nieuwe initiatieven en investeringen in innovatie en groei.

Naast een breed scala aan bezuinigingen zal een belangrijk deel van de voorgenomen kostenbesparingen in 2011 moeten komen uit een reductie van het personeelsbestand over de volle breedte van de onderneming. Het aantal arbeidsplaatsen zal hierdoor in de loop van dit jaar afnemen met per saldo circa 100 fte. Gedwongen ontslagen zijn daarbij onvermijdelijk. NDC mediagroep zal zich inspannen om medewerkers te begeleiden van werk naar werk of anderszins te helpen bij hun volgende stap op de arbeidsmarkt. Ook in 2012 en 2013 zal het aantal arbeidsplaatsen afnemen; een teruggang die naar verwachting via natuurlijk verloop kan worden bereikt.

De ondernemingsraad is om advies gevraagd en de vakorganisaties zijn van de voorgenomen maatregelen op de hoogte gesteld.
---