Raad van State


woensdag 8 juni 2011
Zitting over de dwangsom die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek van de gemeente Rotterdam heeft opgelegd aan een man uit die gemeente. Het dagelijks bestuur wil dat de man de betonnen plantenbakken met bamboeplanten bij de Terbregse Rechter Rotterkade verwijdert. De man had, zonder over een vergunning te beschikken, de plantenbakken voor zijn woonboot geplaatst voor wat privacy. Volgens het dagelijks bestuur is het verboden om zonder vergunning plantenbakken op de openbare weg te zetten. Het wil de man ook niet alsnog een vergunning verlenen voor de plantenbakken. De man is het niet eens met de dwangsom en komt daarom in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Rotterdam stelde hem in oktober 2010 in een eerder beroep in het ongelijk. (zaaknummer 201011638/1)

10.00 uur

Zitting over de aanwijzing door de toenmalige minister van LNV van het gebied 'Eemmeer en Gooimeer Zuidoever' als speciale beschermingszone op grond van de Vogelrichtlijn. In het aanwijzingsbesluit staat welke kwetsbare vogels in het gebied bescherming krijgen. Voorheen maakte ook het IJmeer deel uit van het beschermde natuurgebied, maar dat gebied is nu ondergebracht bij de speciale beschermingszone `Markermeer en IJmeer'. VOF Scheepvaartbedrijf Veritas komt tegen het aanwijzingsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt dat de minister de vaarwegen in het gebied niet had mogen opnemen in de speciale beschermingszone. Het bedrijf vreest dat het daardoor in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt. Ook een agrariër uit Naarden komt tegen het besluit in beroep. Hij vindt dat de minister ook meteen het beheerplan voor het natuurgebied had moeten vaststellen, zodat meteen duidelijk is hoe de vogels in het gebied moeten worden beschermd. Doordat dit beheerplan nog moet worden vastgesteld is onzeker welke specifieke gevolgen het aanwijzingsbesluit heeft voor zijn bedrijfsvoering, aldus de man. (zaaknummer 201002979/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Zundert van het bestemmingsplan 'ARDO'. Het bestemmingsplan maakt de uitbreiding mogelijk van ARDO, een producent en verpakker van vriesverse waren aan de Industrieweg in Zundert. Zo kan er op grond van het plan een nieuw vrieshuis met een hoogte van 30 meter worden gebouwd en wordt de waterzuivering verplaatst. Drie inwoners uit Zundert verzetten zich tegen het plan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben vooral bezwaar tegen de hoogte van het gebouw dat dicht bij de bebouwde kom van Zundert komt te staan. Bovendien zou de ontsluiting van het bedrijf niet goed zijn geregeld in het plan. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201009330/5)

13.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Waalwijk om maatregelen te treffen tegen een wasstraat aan de Noorder Parallelweg in Waalwijk. De buurman van het bedrijf had om maatregelen gevraagd, omdat voertuigen buiten worden 'voorgewassen' voordat deze de wasstraat ingaan. Volgens de man is die activiteit in strijd met het bestemmingsplan. Verder zou voor de vloeistofdichte vloer buiten een bouwvergunning nodig zijn. De rechtbank in Breda heeft in oktober 2010 een eerder beroep van hem gegrond verklaard, omdat het voorwassen naar haar oordeel in strijd met het bestemmingsplan plaatsvond bij de wasstraat. Voor de vloeistofdichte vloer heeft het bedrijf geen bouwvergunning nodig, aldus de rechtbank. Zowel het gemeentebestuur als het bedrijf komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend aan het bedrijf voor het verbouwen van een poetsruimte/werkplaats. Volgens de buurman is de vergunning niet goed bekendgemaakt en kan hem dus niet verweten worden dat hij te laat bezwaar heeft gemaakt tegen de vergunning. De rechtbank heeft hem op dit punt in het ongelijk gesteld. Hiertegen komt hij in hoger beroep. De zitting gaat verder over de weigering door het gemeentebestuur om maatregelen te treffen tegen de uitbreiding van het bedrijf met een derde wasstraat en tegen het ombouwen van een autostalling tot poetshal. Volgens de man had het bedrijf hiervoor bouwvergunningen moeten hebben. Het gemeentebestuur heeft geweigerd op te treden tegen de poetshal en de derde wasstraat, omdat beide veranderingen volgens hem alsnog gelegaliseerd konden worden. De rechtbank in Breda verklaarde een eerder beroep van de man hiertegen gegrond, omdat het gemeentebestuur naar haar oordeel beter had moeten motiveren waarom er zogenoemd 'zicht op legalisatie' was. Desondanks heeft de rechtbank 'de rechtsgevolgen van het besluit in stand gelaten', omdat zij vindt dat het gemeentebestuur geen maatregelen meer hoefde te treffen, aangezien er inmiddels een bouwvergunning was verleend. De buurman is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep. Het gemeentebestuur is het er niet mee eens dat het beter moet motiveren waarom het niet handhavend wil optreden. Daarom komt ook het gemeentebestuur in hoger beroep. De buurman verzet zich ten slotte ook tegen de bouwvergunningen die het gemeentebestuur heeft verleend voor de poetshal en de derde wasstraat. (zaaknummers 201011379/1 en 201100964/1)

14.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Leeuwarden van het bestemmingsplan 'De Zuidlanden, plandeel Wiarda'. Het plan maakt de bouw van ongeveer 300 woningen mogelijk in een nieuw buurtschap. Het buurtschap Wiarda wordt aangelegd ten zuidoosten van het dorp Goutum, tussen de Hounsdyk en de Drachtsterweg. Het gebied ligt ten zuidwesten van sportvelden en wordt nu nog gebruikt voor landbouw. Daarbij is het een belangrijk weidevogelgebied, aldus de gemeenteraad. Het bestemmingsplan maakt deel uit van een veel omvangrijker gebied ten zuiden van Leeuwarden, het nieuw te ontwikkelen stadsdeel De Zuidlanden, waarbinnen de bouw van ongeveer 6.500 woningen is gepland. De Vereniging van Dorpsbelang Goutum en Milieudefensie zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de bouw van de woningen moet een gebied waar grutto's leven wijken. Het gebied dat de gemeenteraad als compensatie daarvoor heeft aangewezen, voldoet volgens hen niet. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, verzoeken zij de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201102546/2)

14.45 uur

Zitting over de aanwijzing door de toenmalige minister van LNV van het gebied 'Abtskolk en de Putten' als speciale beschermingszone op grond van de Vogelrichtlijn. In het aanwijzingsbesluit staat welke kwetsbare vogels in de gebieden bescherming krijgen. De Faunabescherming had de minister eerder om de aanwijzing van het gebied gevraagd vanwege de ganzensoorten die in het gebied leven. Nu de minister het gebied heeft aangewezen, is de Faunabescherming het niet eens met de omvang van het gebied. De Faunabescherming had graag gezien dat de minister een groter gebied had als beschermd natuurgebied had aangewezen. Bovendien had de minister meer ganzensoorten moeten aanwijzen die bescherming moeten krijgen. Ook de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging kan zich om die redenen niet vinden in het aanwijzingsbesluit. Daarom komen zij tegen het aanwijzingsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003068/1)