Greenpeace start campagne tegen Barbie vanwege ontbossing in Indonesië

Persbericht van St. Greenpeace Nederland

Greenpeace start wereldwijd in veertig landen een campagne tegen Mattel, de fabrikant van Barbie. De verpakkingen waarin Barbie worden gemaakt van tropisch hardhout, dat rechtstreeks uit het Indonesische regenwoud komt, huis van bedreigde dieren als de Sumatraanse tijger en de orang-oetan.

De betrokkenheid van Barbie bij de grootschalige ontbossing in Indonesië gaat ook Ken te ver. In de campagne heeft Greenpeace hem geconfronteerd met de destructieve activiteiten van Barbie. Na ruim vijftig jaar heeft hij een punt gezet achter de relatie van s werelds meest beroemde glamourstel.

Uit onderzoek van Greenpeace blijkt de directe link van Barbie met de verwoesting van het Indonesische regenwoud. Met forensisch bewijs en met veldonderzoek hebben de onderzoekers duidelijk het karton uit de -verpakkingen naar het Indonesische regenwoud weten te traceren. Mattel, de producent van Barbie, koopt namelijk haar verpakkingsmateriaal van het bedrijf Asia Pulp and Paper (APP), onderdeel van de omstreden Sinar Mas Group.

'Een reeks bedrijven heeft hun inkopen van APP al stopgezet. De speelgoedsector moet dit voorbeeld volgen en niet langer meewerken aan de verwoesting van kostbaar regenwoud voor wegwerpverpakkingen. Mattel en andere speelgoedproducenten, waaronder Hasbro en Disney, hebben een verantwoordelijkheid om duurzaam te produceren', stelt Kees Kodde, campagneleider van Greenpeace. 'APP is slecht nieuws voor de ontwikkeling van Indonesië, dat heb ik met eigen ogen gezien. Het bedrijf houdt geen rekening met de wensen van de lokale bevolking en vernielt regenwouden en veengebieden."

Komt het nog goed tussen Ken en Barbie? Volg het laatste nieuws op www.greenpeace.nl/barbie. Voor een uitgebreid achtergronddossier over de betrokkenheid van de speelgoedsector bij ontbossing, zie www.greenpeace.org/toys

Links:
http://www.greenpeace.nl/barbie
Organisatie info:

St. Greenpeace Nederland

Meer informatie of beeldmateriaal:

Pieter Verbeek, Persvoorlichter, 06-25031014
Kees Kodde, Campagneleider Bossen, 06-06-53504728

Greenpeace is een wereldwijde milieuorganisatie die actie voert voor schone ener gie, prachtige oerbossen en levende oceanen. We maken milieuproblemen zichtbaar en bewegen overheden en bedrijven tot oplossingen door onderzoek, overleg en act ie. In Nederland worden we gesteund door circa 495.000 donateurs. Greenpeace is volledig onafhankelijk, en neemt geen geld aan van overheden of bedrijven.