Imtech NV

Imtech: 35 miljoen euro orders voor verduurzaming huisvesting Nederlandse overheid

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het recent orders ter waarde van circa 35 miljoen euro heeft verworven voor (verdere) verduurzaming van Nederlandse overheidsgebouwen. Naast diverse duurzame nieuwbouwinitiatieven wordt ook bij technisch beheer en onderhoud steeds vaker ingezet op energie-efficiëntie. Door een multidisciplinaire technische totaalaanpak, inclusief integratie van innovatieve energietechnologie, is Imtech in staat substantiële energiebesparingen te realiseren.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'Steeds vaker neemt de Nederlandse overheid het initiatief bij het verduurzamen van haar vastgoed, zowel in nieuwbouw als bij renovatie en onderhoud. Naast het overheidsbeleid op het gebied van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) speelt hierbij ook verlaging van de exploitatiekosten een belangrijke rol. In Nederland is Imtech één van de sterkste technische spelers in energie-efficiënte en energiereductie. De recente orders bevestigen onze sterke positie in deze markt. Ze passen prima in onze groeistrategie 2015 om op de markt van technische energieoplossingen in Europa substantiële groei tot stand te brengen.'

Nederlandse overheid en duurzaamheid

De Nederlandse overheid vervult een belangrijke voorbeeldfunctie met het oog op verdere verduurzaming van de vastgoedsector. Daarom staat het verder verduurzamen van de kantoorhuisvesting hoog op de politieke agenda. De noodzaak tot bezuinigingen vormt hierbij vaak een extra aanzet. Nu in de operationele kosten moet worden gesneden, is het besparen van energie extra interessant. Energie beslaat immers een substantieel deel van huurkosten waarop fors kan worden bespaard. De Rijks Gebouwen Dienst (RGD), de grootste kantoorhuurder van Nederland, stelt inmiddels hoge eisen aan duurzaamheid van de accommodaties. Zo moeten de te huren kantoren minimaal een energielabel C hebben en staat energiebesparing bij technisch beheer en onderhoud hoog op de agenda.

Imtech en verduurzaming van overheidshuisvesting

Recent is Imtech betrokken bij de duurzame technologische renovatie en uitbreiding van het provinciekantoor in Haarlem. Dit is een ambitieus duurzaamheidsproject waarbij de EPC (energie-prestatie-coëfficiënt) wordt teruggebracht naar 0,5. Het vigerende Bouwbesluit eist een minimale EPC van 1,8. In dit kader wordt onder meer innovatieve warmte-/koudeopslag (WKO) toegepast. Hierbij vindt verwarming in de winter en koeling in de zomer plaats met behulp van het grondwater. Bij deze technologie is het energieverbruik en de CO2-uitstoot veel lager dan bij conventionele technologie. Bij warmte-/koudeopslag is alleen elektrische energie nodig voor de milieuvriendelijke warmtepompen die het water rond moeten pompen. Deze energie wordt grotendeels duurzaam opgewekt. Daarnaast is sprake van lage temperatuur verwarming, hoge temperatuur koeling, duurzame LED-verlichting en talloze andere slimme 'groene' technische toepassingen.

In het nieuwe stadhuis van de gemeente Weert acteert Imtech eveneens als technologiepartner. Ook hier wordt warmte-/koudeopslag toegepast. Vergelijkbare technologie is aan de orde in een nieuw woonservicecentrum van de gemeente Deurne. Naast nieuwbouw is Imtech in beide projecten verantwoordelijk voor de meerjarige exploitatie en het technisch beheer en onderhoud. Ook bij de duurzame technologie in het nieuwe stadhuis van de gemeente Zaanstad vervult Imtech een belangrijke rol.

Imtech heeft van de Rijksgebouwendienst voor een periode van vier jaar onlangs opdracht gekregen het technisch beheer en onderhoud van ruim 420.000 m' kantoorhuisvesting op zich te nemen. Naast preventief en correctief onderhoud is energiebesparing in dit contract een belangrijke prioriteit. Op basis van consultancytrajecten zullen in de nabije toekomst extra energiebesparende technische voorzieningen worden aangebracht. Het gaat onder meer om overheidsgebouwen in Capelle a/d IJssel, Arnhem en Breda, alsmede om kantoren van de Belastingdienst, de Douane, het Nederlands Forensisch Instituut, Korps Landelijke Politiediensten en het Paleis van Justitie in Den Haag. Energiereductie voert eveneens de boventoon bij een opdracht voor het technische beheer en onderhoud in gebouwen van de gemeente Venlo.

Imtech heeft bovendien convenanten afgesloten om als technologische duurzaamheidspartner te acteren bij initiatieven rondom Arnhem Energiestad en het Rotterdam Climate Initiative.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Meer informatie