Menzis positief resultaat 2010

Persbericht van Menzis

Menzis heeft 2010 afgesloten met een positief resultaat. Zowel de Basisverzekering als de aanvullende verzekeringen laten positieve cijfers zien. Daarnaast laat het beleggingsresultaat over 2010 een plus zien van 46 miljoen euro. Het totaal resultaat van Menzis over 2010 komt daarmee op 130 miljoen euro bij een premie-omzet van 5 miljard euro.

Ruben Wenselaar, Raad van Bestuur Menzis: "Na 2009 zien we voor de tweede keer op rij sinds de invoering van de basisverzekering weer een positief resultaat. Menzis is een coöperatie zonder winstoogmerk en keert geen winsten uit. Bijna al het geld dat wordt ontvangen wordt in de vorm van zorgkosten weer uitgegeven. Menzis voegt de positieve resultaten toe aan de reserves. Dit is nodig om bij te dragen aan een financieel stabiele en duurzame onderneming. Hiermee bereiden we ons voor op de nieuwe financiële Solvency II eisen vanuit Europa".

Oplopende zorgkosten
De kosten van de zorg lopen elk jaar op. Dit komt doordat er steeds meer ouderen en mensen met chronische ziekten zijn. Ook zijn er meer medisch-technologische mogelijkheden waarvan mensen gebruik willen maken. Met de zorgkosten stijgen ook de premies. Menzis ziet de gevolgen van de premiestijgingen terug bij haar klanten Het percentage klanten met een aanvullende verzekering neemt voor het vierde jaar op rij af. Ook zien we een forse toename van het aantal betalingsregelingen en verzoeken om schuldsanering. Zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars zullen samen meer grip moeten krijgen op kwaliteit, prijs en volume. Menzis neemt hierin haar verantwoordelijkheid vanuit het principe: kwalitatief goede en betaalbare zorg voor iedereen ook in de toekomst.

De rol van Menzis
De zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden kan alleen als alle spelers in de zorg hieraan meewerken. Menzis gaat samen met zorgaanbieders werken aan een regionale visie op zorg. De inzet daarbij is om voor de langere termijn de zorg zoveel mogelijk dichtbij te houden. Samenwerking tussen zorgverleners in de 1elijn en afstemming met ouderenzorg en ziekenhuizen is daarbij belangrijk. De behoefte van de patiënt staat hierbij centraal en niet het zorgaanbod of de financieringsstroom. Om te voldoen aan de vereiste kwaliteit en volume eisen van hoog complexe behandelingen moeten keuzes gemaakt worden. Bestuurders van ziekenhuizen en patiëntenorganisaties zijn het met Menzis eens dat het niet mogelijk is om alles overal te blijven doen. Patiënten moeten mogelijk wel iets verder reizen voor een specifieke behandeling. Maar zij weten dan wel zeker dat ze bij een arts terecht komen die zeer ervaren is en aan de richtlijn van de medische beroepsgroep voldoet.

Het jaarverslag is online beschikbaar op www.menzis.nl/jaarverslag

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Bijlage:
* 100062 jaarverslag menzis 2010 12pdf

Organisatie info:

Menzis

Voor meer inform atie kunt u contact opnemen met: Menzis persvoorlichting, telefoon 0317 455765, Michael Verheul, 06 12 15 9002, verheulm@menzis.nl.