Published: 07:35 CEST 08-06-2011 /Thomson Reuters /Source: Solvay S.A. /XBRU: SOLB /ISIN: BE0003470755

SOLVAY EN TIANJIN SODA ASH PLANT ZETTEN SAMEN NATRIUMCARBONAATFABRIEK OP IN CHINA

Brussel, 8 Juni 2011 om 7.30 (Brusselse tijd)

Solvay en Tianjin Soda Ash Plant zetten samen natriumcarbonaatfabriek op in China

Solvay investeert EUR 16 miljoen in 30%-belang in Chinese natriumcarbonaatfabriek en krijgt een directe toegang tot de zeer grote Chinese natriumcarbonaatmarkt

Solvay maakt vandaag bekent dat het een akkoord heeft gesloten met de Chinese natriumcarbonaatproducent Tianjin Soda Ash Plant waarbij Solvay in twee stappen EUR 16 miljoen zal investeren voor een participatie van 30% in de natriumcarbonaatfabriek gebouwd in Bin Hai nabij de stad Tianjin, China. Solvay zal ook waarborgen voor leningen verstrekken, die het totale vastgelegde en geïnvesteerde bedrag op circa EUR 60 miljoen brengen.

De fabriek met een jaarlijkse capaciteit van 800.000 ton natriumcarbonaat en afgeleide producten zoals bicarbonaat en van 800.000 ton ammoniumchloride bevindt zich in de opstartfase. De fabriek in Bin Hai zal volledig operationeel zijn in het midden van dit jaar. Solvay zal onder zijn eigen merknaam jaarlijks 220.000 ton natriumcarbonaat en 30.000 ton bicarbonaat commercialiseren.

"Deze investering zal Solvay een nieuwe toegang geven tot de zeer grote Chinese markt en zal Solvay toelaten zijn kennis als een van 's werelds oudste producenten van natriumcarbonaat in dit snelgroeiend land te introduceren," zegt Vincent De Cuyper, Groepsdirecteur van Solvays Sector Chemie. "We kunnen bovendien rekenen op de sterke punten van Tianjin Soda Ash Plant en zijn moedervennootschap Bohai Groep om deze joint venture te ontwikkelen tot een van de sterke natriumcarbonaatleveranciers in China. Dit is een logische stap in de expansie van Solvays activiteiten in China en vult de beslissing aan om het hoofdkantoor van de nieuw opgerichte Regionale Business Unit Essentiële Chemicaliën Azië van de Solvay-groep in Shanghai te vestigen," voegt hij er aan toe.

In tegenstelling tot Solvays natriumcarbonaatfabrieken die werken met het Solvay-procedé, gebruikt de natriumcarbonaatfabriek in Bin Hai een alternatief productieproces ontwikkeld in de jaren dertig van de vorige eeuw door zijn een van zijn beroemde medewerkers, de Chinese chemicus Hou Debang. Dit proces genereert geen calciumchloride als bijproduct, maar ammoniumchloride die hoofdzakelijk als meststof op de Chinese markt wordt verkocht en na zuivering ook verschillende technische toepassingen heeft. Met deze investering voegt Solvay een bijkomend continent en productieproces toe aan zijn ruime portefeuille van natriumcarbonaatactiviteiten.

Tianjin Soda ASH PLANT is een van de oudste chemiebedrijven in China dat bijna een eeuw geleden werd opgericht in Tianjin. De vennootschap is een filiaal van de Tianjin Bohai Chemical Industry Group en behoort tot de leidende Chinese producenten van natriumcarbonaat en meststoffen.

SOLVAY is een internationale industriële groep, actief in Chemie. Hij levert een breed gamma producten en oplossingen die bijdragen tot de verhoging van de levenskwaliteit. De groep met hoofdkwartier in Brussel telt ongeveer 16.800 werknemers in 40 landen. In 2010 bedroeg de geconsolideerde omzet van de groep 7,1 miljard EUR. Solvay staat genoteerd op de NYSE Euronext-beurs in Brussel (NYSE Euronext: SOLB.BE - Bloomberg: SOLB.BB - Reuters: SOLBt.BR). Voor meer informatie kan u terecht op www.solvay.com.