Provincie Noord-Holland

Provincie eist actie Tata om dioxine

07 juni 2011 -

De provincie Noord-Holland wil dat Tata Steel de uitstoot van dioxine terugbrengt. Uit metingen is gebleken dat de sinterfabriek te veel dioxine uitstoot.

Uit de laatste meting bleek de uitstoot ruim drie keer hoger dan toegestaan in de vergunning. Tata heeft inmiddels maatregelen genomen. Wanneer op 15 juni blijkt dat de uitstoot hierdoor niet binnen de gestelde norm is, dan treft de provincie verdere maatregelen.

Een verhoogde uitstoot van de schadelijke stof dioxine is ongewenst. Daarom eist de provincie Noord-Holland actie van Tata om de uitstoot weer onder de vergunde waarde te brengen. Overigens, draagt de verhoogde uitstoot nauwelijks bij aan de hoeveelheid dioxine in het milieu. Die blijft ruim binnen de blootstellingsnorm concludeert de provincie op basis van een rapport van het RIVM.

Metingen en onderzoek
De provincie Noord-Holland gaf Tata de opdracht om voor 30 mei jl. de oorzaak van de verhoogde dioxine uitstoot te achterhalen. Dat is niet gelukt. Tata heeft wel maatregelen genomen door bepaalde recyclestromen stil te leggen, in de hoop dat daarmee de uitstoot van dioxine teruggedrongen wordt. Of dit het geval is moeten metingen uitwijzen, de eerste uitkomst hiervan wordt op 15 juni verwacht.

Provincie Noord-Holland en Tata
De provincie Noord-Holland is vergunningverlener, toezichthouder en handhaver op het gebied van milieu. Dat houdt in dat zij Tata voorschrijft aan welke (milieu)eisen moet worden voldaan en er vervolgens op toeziet dat Tata zich daar aan houdt. Indien dit niet het geval is, grijpt de provincie in bijvoorbeeld door het opleggen van een dwangsom of door in te grijpen in de bedrijfsvoering.
* Vraag en antwoord over verhoogde dioxine uitstoot Tata Steel (pdf - 29,98 kb)


---