International Film Festival Rotterdam

IFFR-Curacao.jpg

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 8 juni 2011

IFFR en Fundashon Bon Intenshon organiseren in 2012 nieuw filmfestival op Curaçao

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Fundashon Bon Intenshon hebben op 7 juni 2011 een partnerovereenkomst getekend en organiseren in 2012 in Willemstad te Curaçao een vierdaags filmfestival. Onder de naam 'Curaçao International Film Festival Rotterdam' (Curaçao IFFR) heeft de eerste editie plaats van donderdag 29 maart tot en met zondag 1 april 2012. De hoofdlocatie van Curaçao IFFR wordt The Cinemas, het nieuwe complex met zes filmzalen in het stadsdeel Otrobanda van Willemstad.

Curaçao International Film Festival Rotterdam zal het filmaanbod in Willemstad aanvullen met vertoningen van onafhankelijke en kunstzinnige speelfilms, documentaires en korte films. Het festivalprogramma, met een accent op Caraïbische en Latijns-Amerikaanse films, omvat films uit IFFR 2012 en nieuwer werk, een educatief programma voor scholieren en speciale evenementen waaronder een drive in-voorstelling. In totaal zullen een 20-tal films vertoond worden. Net als in Rotterdam zullen in Willemstad zo mogelijk enige filmmakers aanwezig zijn om hun werk te presenteren en na afloop van de vertoningen vragen van het publiek te beantwoorden.

Directeur Rutger Wolfson van het IFFR: "Met veel plezier organiseren wij samen met Fundashon Bon Intenshon het Curaçao IFFR, een prachtig initiatief dat het cultuuraanbod van Willemstad zal vergroten. Het festival wil een inspiratie zijn voor bioscoopbezoekers en ook voor jonge, talentvolle filmmakers uit de regio. Voor het IFFR betekent het een welkome uitbreiding van de internationale activiteiten waarmee we aandacht vragen voor de films die het festival vertoont en actief ondersteunt.

Tijdens de komende 41ste editie van het IFFR in Rotterdam kijken we met een bijzonder evenement vooruit naar de eerste editie van Curaçao IFFR. Vervolgens maken we het filmprogramma en adviseren we de festivalproductie in Willemstad. Curaçao heeft al een uitstekend commercieel filmaanbod. Samen met de Fundashon wil het IFFR ook voor de meer artistieke film graag op Curaçao en in de regio een publiek opbouwen."

Gregory Elias, oprichter en bestuursvoorzitter van de Stichting Fundashon Bon Intenshon: "Met dit initiatief willen wij het palet aan artistieke activiteiten te Curaçao verder inkleuren. Wij hopen dat dit festival een jaarlijks terugkerend evenement wordt, waarmee Curaçao zich op den duur kan presenteren als een ontmoetingsplaats voor filmmakers en producenten uit het Caraibisch gebied en Latijns Amerika. Ik dank de vele personen die in relatief korte tijd constructief en creatief hebben meegewerkt om dit festival mogelijk te maken. In het bijzonder dank ik Eduardo de Veer, die van meet af aan met woord en daad enthousiast reageerde, door belangeloos de Cinemas ter beschikking te stellen voor het houden van dit festival. Deze bijdrage heeft het mogelijk gemaakt een festival van deze omvang en met het IFFR als partner te organiseren. Wij verwachten dat dit festival zowel op het eiland als daarbuiten vele nieuwe en geïnteresseerde bezoekers zal aantrekken. Mij richtend tot het IFFR zou ik willen zeggen: Rotterdam, we think this is the beginning of a beautiful friendship."

Zakelijk directeur Janneke Staarink van het IFFR: "De samenwerking tussen het IFFR en Fundashon Bon Intenshon omvat niet alleen het organiseren van Curaçao IFFR, maar we zijn er trots op de Fundashon Bon Intenshon, naast de bestaande partners de Volkskrant, VPRO en UPC, ook als vierde hoofdsponsor te mogen verwelkomen. Het IFFR en de Fundashon hebben de intentie om deze samenwerking meerjarig aan te gaan."

De Fundashon Bon Intenshon,een stichting gevestigd op Curaçao, werd in 1990 opgericht. De Fundashon steunt, op Curaçao maar ook daarbuiten, vanuit een sociale en maatschappelijke betrokkenheid projecten op het gebied van onderwijs, cultuur, sport, armoedebestrijding, zorg en toerisme.

De Fundashon is vanaf het seizoen 2008-2009 hoofdsponsor van de Eredivisie voetbalclub NEC,hoofdsponsor van de honkbal club Sparta-Feyenoord en is medeorganisator en enige sponsor van het Curaçao North Sea Jazz Festival. De tweede editie van dit festival heeft plaats op 2 en 3 september 2011.

Het International Film Festival Rotterdam, een van de grootste culturele evenementen in Nederland, is niet alleen een must voor filmfans maar ook voor avontuurlijk ingestelde cultuurliefhebbers. Het festival kiest voor jong filmtalent, voor filmauteurs met een onafhankelijke en vernieuwende signatuur en voor filmmakers of kunstenaars die innovatief grenzen verkennen en overschrijden. Het festivalprogramma bestaat geheel uit films die nog niet eerder in Nederland te zien waren. Het Hubert Bals Fonds, dat filmmakers uit ontwikkelingslanden helpt, en CineMart, de grootste coproductiemarkt ter wereld voor filmprojecten met een klein tot middelgroot budget, maken deel uit van de IFFR-activiteiten. Het IFFR heeft verder een educatief programma, een eigen dvd-label Tiger Releases en een YouTube-kanaal. In 2011 telde het festival 340.000 bezoeken. Het 41e IFFR heeft plaats van 25 januari tot en met 5 februari 2012 in Rotterdam,waarbij het IFFR het festival te Curaçao uitgebreid onder de aandacht zal brengen van de bezoekers, lezers, luisteraars en kijkers naar de verschillende media uitingen.

Websites:

IFFR Curacao: www.iffrcuracao.com (in ontwikkeling)

IFFR: www.filmfestivalrotterdam.com

Reisagent: Does Travel & Cadushi Tours: www.caribbean.nl

(Einde persbericht)