Socialistische Partij Rotterdam

Woonbron-directeur beloond met megabonus na stoombootfiasco

07-06-2011 * Oud-directeur Martien Kromwijk van de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron heeft bij zijn vertrek 425.000 euro cadeau gekregen. Kromwijk vertrok nadat hij de woningcorporaties voor tientallen miljoenen het schip in hielp met de aankoop van cruiseschip SS Rotterdam. SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt dergelijke buitensporige beloningen voor falende corporatiedirecteuren te zot voor woorden: 'Een woningcorporatie moet sober en doelmatig opereren. Onverantwoorde risico's nemen met een miljoenenverlies als gevolg, en vervolgens je zakken vullen met geld van de huurders is ontoelaatbaar.'

Woonbron kocht de SS Rotterdam in 2005 met als doel het tot congresruimte om te bouwen. De corporatie dacht aanvankelijk met 6 miljoen euro het schip te kopen en op te kunnen knappen. Deze kosten liepen uiteindelijk op tot het astronomische bedrag van 240 miljoen. Na dit fiasco stond Woonbron enige tijd onder curatele van de minister. Het schip staat inmiddels te koop maar het is maar de vraag wat de verkoop oplevert. 'Iedere door het schip verslonden euro kan niet worden geïnvesteerd in onderhoud en nieuwbouw van woningen. Daarmee zijn het de huurders in Rotterdam die de prijs betalen van dit stoombootfiasco.' aldus Karabulut.

Karabulut heeft inmiddels aan minister Donner gevraagd wat hij gaat doen om dergelijke misstanden in de corporatiesector te voorkomen.