Socialistische Partij


Waar blijft het armoedeplan van het college?


08-06-2011 * "De gemeente zou 3500 mensen aan regulier betaald werk helpen, was de belofte in de begroting van 2011. Maar wat we tot nu toe te zien krijgen is plannen voor verplicht vrijwilligerswerk en twijfelachtige re-integratietrajecten." SP-raadslid Maureen van der Pligt is op z'n zachtst gezegd niet tevreden over de aanpak tot nu toe van armoede en werkloosheid door het college. "Met dwang los je geen armoede op."
Maureen van der Pligt
De digitalisering van de stadsarchieven levert duizend banen op, meldden de gemeente en stadsdeel Nieuw-West onlangs. Dat is toch een stap in de goede richting?
"Zeker, als het waar zou zijn. Maar onlangs bleek dat die duizend banen voorlopig niet meer dan dertig re-integratietrajecten zijn. Trajecten waarbij mensen regulier werk doen met behoud van hun uitkering in plaats van een gewoon salaris. Dat is een klap in het gezicht van al die mensen die wellicht de hoop hadden op deze manier aan het werk te komen in de stad."

Een pijnlijke fout van verantwoordelijk wethouder Van Es? "Ze bleek niet te weten hoe het werkelijk in elkaar stak. Burgemeester van der Laan had het convenant getekend met de stadsdelen en de heer Baadoud was met het persbericht gekomen. Pas na vragen van de SP-fractie is ze uit gaan zoeken hoe dit project daadwerkelijk in elkaar zat en moest ze erkennen dat het jubelverhaal slechts fantasie was. Ondertussen gebeurt er weinig om wel echte banen te scheppen. In de begroting heeft ze beloofd 3500 mensen uit te laten stromen naar regulier werk. Maar op dit moment stromen veel mensen uit de bijstand omdat de gemeente strenger controleert of ze er wel voor in aanmerking komen of ze naar het UWV doorverwijst."

Verplicht vrijwilligerswerk, is dat niet tegenstrijdig? "Ja, en het deugt niet wat de SP betreft, want op die manier is het gewoon dwangarbeid en ondermijnt het reguliere banen en cao-afspraken! En dit is niet het soort werk dat mensen uit armoede en isolement haalt. Want ze verdienen niks meer dan hun uitkering en doen misschien verplicht werk dat ze niet willen doen. Maar veel anders heeft het college nog niet naar voren gebracht. Er is geen enkele visie of plan gepresenteerd dat daadwerkelijk het aantal langdurig werklozen of de armoede in de stad vermindert."

Wat stel je voor?
"Kijk nog eens naar de voorstellen die de SP heeft gedaan de afgelopen jaren. Er ligt zo veel werk in de stad, waarvan we allemaal vinden dat het gedaan moet worden. Laat de langdurig werklozen dat doen, maar dan tegen het minimumloon in plaats van tegen hun uitkering. En begin dan met de digitalisering van de stadsarchieven, want dat is écht werk waar iemand gewoon een salaris voor verdient."

De raadscommissie Werk, Participatie en Armoede bespreekt donderdag de armoedeaanpak in Amsterdam. De SP zal daar opnieuw pleiten voor een plan van aanpak dat Amsterdammers echt kansen biedt om zich uit de armoede te werken.