Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

woensdag 8 juni 2011

Tom Lanoyes roman Het derde huwelijk op toneel én witte doek

Acteur Jeroen Willems en regisseur Theu Boermans tekenen voor beide producties

De roman Het derde huwelijk van Tom Lanoye, een van de meest gelezen en gelauwerde Belgische schrijvers, wordt bewerkt voor zowel theater als film. Theu Boermans zal zowel het stuk als de film regisseren. Jeroen Willems speelt in beide producties de hoofdrol. Het toneelstuk, dat in seizoen 2012 -2013 in de theaters te zien zal zijn, wordt geproduceerd door Het Derde Bedrijf in coproductie met het Nationale Toneel. De film wordt geproduceerd door BlazHoffski in samenwerking met producent Anton Smit. De producenten hebben de ambitie om deze unieke samenwerking op het gebied van theater en film voort te zetten in meerdere producties.

Het derde huwelijk
Maarten Seebregs, een ontslagen locatiescout, kan de liefde van zijn leven niet vergeten. Hij heeft Gaëtan op diens sterfbed achter moeten laten. Cynisch maar met een glimlach leeft hij van zijn laatste centen. Dan doet een wildvreemde hem een profijtelijk voorstel: huwen met zijn Afrikaanse verloofde. De man zelf wordt immers, na twee huwelijken met buitenlandse meisjes, in de gaten gehouden door de Dienst Vreemdelingenzaken. Zodra het meisje de Belgische nationaliteit heeft verworven, kan Maarten van haar scheiden, met behoud van haar bruidsschat. De onbekende man stelt maar één restrictie: 'Je trouwt met haar, je woont met haar, je leeft met haar. Maar raak haar aan en ik sla je morsdood.' Het derde huwelijk stond op de shortlist voor de Gouden Uil en de Libris Literatuur Prijs. Er werden inmiddels al meer dan 50.000 exemplaren van verkocht.

Tom Lanoye
Tom Lanoye is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij schreef eerder De Monstertrilogie (verfilmd voor tv) en het autobiografische Sprakeloos (bekroond met de Henriette Roland-Holstprijs). Het derde huwelijk is Lanoyes zesde roman. Opnieuw tekent hij onvergetelijke personages, verwikkeld in een tragikomisch noodlot. Opnieuw koos hij voor zijn favoriete locatie, het veranderende België, navel van een onfris ruikend Europa. Op dit moment speelt van hem Bloed & rozen, het lied van Jeanne en Gilles in het Antwerpse Toneelhuis. In Amsterdam gaat tijdens het Holland Festival op 19 juni De Russen! in première, zijn Tsjechovbewerking voor achttien acteurs van Toneelgroep Amsterdam. Volgend jaar schrijft Tom Lanoye het Boekenweekgeschenk ­ als eerste Belg die drieëntwintig jaar na Hugo Claus die eer te beurt valt.

Het Derde Bedrijf en Theu Boermans
Het Derde Bedrijf richt zich op de realisatie van toneel- en toneelgerelateerde producties, met de nadruk op talentontwikkeling en het bieden van een werkplaatsfunctie. Oprichters zijn Theu Boermans en Hans Brouwer, die eerder samen werkten in De Trust en later De Theatercompagnie. Eerdere voorstellingen van Het Derde Bedrijf zijn: Fraulein Else, Olie en De eenzame weg. In het najaar komt Het Derde Bedrijf met de toneelbewerking van de succesvolle debuutroman van Bert Natter: Begeerte heeft ons aangeraakt en de reprise van het bejubelde stuk De Presidentes. Verder is Boermans een bekroond film- en televisieregisseur. De Partizanen kreeg een Gouden Kalf voor Beste Tvdrama en De Uitverkorene werd bekroond met een Prix Europe in dezelfde categorie. Vanaf september 2011 is Theu Boermans bovendien artistiek directeur van het Nationale Toneel in Den Haag.

Jeroen Willems
Willems doorliep de Toneelacademie Maastricht, en werkte sindsdien voor zowel film, televisie als toneel. Op toneel was hij te zien bij Theatergroep Hollandia, Het Zuidelijk Toneel / Hollandia, het Nationale Toneel en Oostpool. In 2004 werd Willems onderscheiden met de Louis d'Or voor zijn rol in La Musica Twee én voor de voorstelling Brel de Zoete Oorlog. Hij speelde in onder andere de speelfilms Nynke en Majesteit, waarvoor hij een Gouden Kalf voor Beste Mannelijke Bijrol ontving. Ook was hij te zien in de dramaseries zoals Wij Alexander, Bij ons in de Jordaan, Stellenbosch en De Troon. Willems ontving in 1994 de Mary Dresselhuysprijs voor Beste Acteur.

Tom Lanoye. Fotograaf Stefan Vanfleteren

EINDE PERSBERICHT

N.B. Naar aanleiding van de première van De Russen! op 19 juni geeft Tom Lanoye op vrijdag 10 juni van 17.00 - 18.00 uur een lezing in de Stadsschouwburg Amsterdam, in samenwerking met de Theater Bookshop. De auteur is vanaf 11.00 uur beschikbaar voor interviews.