Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 juni 2011

Kamervragen van het lid Timmermans (PvdA) over het risico op escalatie van conflict in Kirgizië

aan de minister van Buitenlandse Zaken


* Bent u bekend met het door Amnesty International gepubliceerde rapport "Still Waiting for Justice: One year on from the violence in Southern Kyrgyzstan"? Amnesty International- June 2011- Still Waiting for Justice: One year on from the violence in Southern Kyrgyzstan


* Hoe beoordeelt u het rapport van Amnesty International, waarin Amnesty International de Kirgizische autoriteiten oproept om o.a. aandacht te besteden aan de mensenrechtenschendingen die een jaar geleden tijdens een oproer aan gewelddadigheden in het land hebben plaatsgevonden?


* Kunt u aangeven hoe de humanitaire situatie in Kirgizië er voor de etnische Uzbeken respectievelijk de etnische Kirgiziërs voor staat?


* Deelt u de mening dat Kirgizische autoriteiten de aanbevelingen van 'The International Commission of Inquiry' (KIC) ten uitvoer moeten brengen? Bent u bereid om de Kirgizische autoriteiten hier op te wijzen? Zo nee, waarom niet?


* Kunt u aangeven of de Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden (HCNM) van de OVSE actief betrokken bij deze kwestie? Zo ja, wat zijn zijn bevindingen en waaruit bestaan zijn aanbevelingen?


* Indien deze aanbevelingen door de Permanente Raad van de OVSE worden ondersteund, wat wordt er aan gedaan om ze in de praktijk te brengen? Indien de HCNM nog niet actief bij de kwestie is betrokken, bent u dan bereid hem te willen aansporen zich onverwijld op deze kwestie te concentreren? Zo nee, waarom niet?


* Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het geplande Algemeen Overleg inzake mensenrechten van 14 juni a.s.?

Amnesty International- June 2011- Still Waiting for Justice: One year on from the violence in Southern Kyrgyzstan




Partij van de Arbeid