Gemeente Utrecht


Kinderraadsvergadering: jeugddemocratie in actie

De 15e Kinderraadsvergadering vindt plaats op woensdag 8 juni 2011. Vanaf 13.30 presenteren kinderen uit alle 10 wijken in Theater Kikker hun plan voor het leuker maken van hun buurt. Daarna debatteren zij in de raadszaal van het stadhuis. Vervolgens is de stemming in Theater Kikker en maakt raadslid Stephanie Bottse de winnaars bekend.

Tijdens de stedelijke Kinderraadsvergadering kiezen kinderen uit groep 7 en 8 van de Utrechtse basisscholen het beste plan, dat vervolgens echt uitgevoerd wordt. De plannen beantwoorden de vraag "Hoe kan onze wijk leuker, veiliger, groener of spannender worden?". De winnaars krijgen ¤20.0000,- om hun plan te realiseren.

Kinderen hebben ook dit jaar weer goed nagedacht over dingen die ze graag toe willen voegen of willen verbeteren aan hun wijk. Zo is er bijvoorbeeld een plan voor een hortus, een 'teenplace' en een Speelmee-bus. Ook aan sport is gedacht: een negen-holes-midgetgolfbaan in het Griftpark en een heuse stormbaan. Kortom, veel leuke plannen die een kans maken om daadwerkelijk uitgevoerd te worden.

Ideeën voor de wijk
Via de Kinderraadsvergadering leren kinderen hoe democratie werkt en dat ze invloed op hun eigen leefomgeving kunnen hebben. Alle Utrechtse kinderen tussen de 10 en 12 jaar worden uitgenodigd om ideeën te bedenken om hun wijk leuker, groener of veiliger te maken. Rond de 1.800 kinderen van ongeveer 70 Utrechtse basisscholen zijn hiermee vorig jaar oktober aan de slag gegaan. In wijkvoorrondes hebben de beste plannen van een klas, school, buurthuis of speeltuin tegen elkaar gestreden. Per wijk is er één wijkplan dat de wijk vertegenwoordigt in de stedelijke Kinderraadsvergadering op 8 juni.

Dit jaar wordt voor het eerst ook een online stemmodule gebruikt. Elke deelnemende klas mag een stem uitbrengen op één van de 10 wijkplannen, maar niet op het plan uit hun eigen wijk. De online stemmen bepalen de helft van de uitslag. De andere helft wordt bepaald in de finale stemronde in Theater Kikker op 8 juni.