Socialistische Partij


Burgemeester kiest voor confrontatie met brandweer


08-06-2011 * "Burgemeester Van der Laan gaat beknibbelen op de veiligheid in de stad en kiest voor confrontatie met het brandweerpersoneel." Dat zegt SP-fractievoorzitter Laurens Ivens in reactie op de plannen van de burgemeester om onder andere een kazerne te sluiten en met een man minder naar een brand toe te rijden. Ivens: "Veiligheid is één van de belangrijkste overheidstaken. Deze crisis is echt niet zwaar genoeg om de veiligheid van Amsterdammers en brandweerpersoneel in gevaar te brengen. Deze plannen moeten van tafel!"
Laurens Ivens
De burgemeester wil 3,25 miljoen structureel bezuinigen op de brandweerorganisatie. De overhead wordt nauwelijks aangepakt, terwijl op het uitvoerend personeel maar liefst 3 miljoen van de bezuinigingen gehaald moet worden. Dit wil de burgemeester doen door te snijden op de arbeidsvoorwaarden en op de omvang van het brandweercorps. Ivens: "Juist in tijden van crisis moet je mensen zekerheid bieden, snijden op arbeidsvoorwaarden is dan ook absurd. Gezien de problemen die brandweermensen al ruime tijd hebben om hun verlof op te kunnen nemen, is het corps nu al te klein. Dit nog verder verkleinen zal rechtstreeks ten koste van de veiligheid gaan."

De SP ondersteunt de acties van de brandweer sinds de burgemeester niet durfde te garanderen dat de veiligheid er niet onder zou lijden. Ivens: "De burgemeester erkent dat met zijn bezuinigingen er een inbreuk wordt gedaan op de veiligheid van burgers en brandweerpersoneel. Onlangs werd er nog een leven gered door de extra man op de brandweerwagen. En door een kazerne in Zuidoost te sluiten zullen delen van Zuidoost en IJburg niet meer bereikbaar zijn binnen de wettelijke aanrijtijd van 8 minuten. Daarnaast zal de verkeersveiligheid ook nog afnemen doordat een officier van dienst voortaan in dikke instructieboeken moet bladeren terwijl hij met sirenes naar een brand toe rijdt. Zolang de arbeidsvoorwaarden en de veiligheid niet gegarandeerd zijn, moet deze bezuinigingstaak losgelaten worden."