Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 8 juni 2011

Spits je oren!
Luistertips voor iedereen die werkt met kinderen tussen 0 en 4 jaar oud

Stimuleren van begrijpend luisteren bij jonge kinderen is erg belangrijk voor hun ontwikkeling. Maar hoe doe je dat? Het nieuwe HCO tipboekje Spits je oren! geeft 25 eenvoudige en praktische tips, ideeën, spelvormen en adviezen vanuit verschillende invalshoeken om het luisteren van jonge kinderen te beïnvloeden en te stimuleren. Deze tips kunnen opvoeders helpen om jonge kinderen op eenvoudige wijze te begeleiden bij de ontwikkeling van het (begrijpend) luisteren.

Voor jonge kinderen is het al belangrijk dat zij de juiste informatie leren filteren uit datgene wat tegen hen gezegd wordt. "Ik ontdekte dat het voor jonge kinderen vaak moeilijk is om te luisteren, in het bijzonder begrijpend luisteren en oudere kinderen vinden begrijpend lezen vaak moeilijk", licht auteur Karin Strelitski toe. "Als het begrijpend luisteren bij jonge kinderen moeilijk op gang komt, blijken kinderen later in hun schoolloopbaan vaak moeite te hebben met het lezen en begrijpen van teksten. Begrijpend luisteren en begrijpend lezen hebben duidelijk meer met elkaar gemeen dan men denkt."

Ouders, peuterleidsters, pedagogisch medewerkers en leerkrachten zouden op structurele wijze al vanaf zeer jonge leeftijd kinderen moeten stimuleren op het gebied van begrijpend luisteren. Op die manier ontwikkelen kinderen een goede basis om vervolgens het begrijpend lezen onder de knie te krijgen later in hun schoolloopbaan "Ik hoop de opvoeders met dit tipboekje te inspireren. Ook hoop ik dat ze samen met de kinderen veel plezier zullen beleven aan de praktische oefeningen", aldus Strelitski.

Voorbeelden tips
Hieronder een aantal voorbeelden van tips voor alle professionals die met jonge kinderen werken. De tips zijn overigens ook heel bruikbaar voor ouders en verzorgers:


* Het is belangrijk om al tegen een baby te praten tijdens de dagelijkse activiteiten. Het geeft hem een veilig gevoel. Door zo vroeg mogelijk te beginnen met praten en zingen, leren kinderen sneller verschillende klanken uit de taal herkennen. Ook zullen ze sneller klanken kunnen nadoen.


* Wees je bewust van de verschillen tussen jongens en meisjes. Het gehoor van jongens is minder goed ontwikkeld dan dat van meisjes. Jongens kunnen beter luisteren naar volwassenen die op normale hoogte tegen hen praten. Meisjes zijn daarentegen juist gevoelig voor liedjes met een hoge toonhoogte of woordjes die op hoge toon tegen hen worden gefluisterd.


* Leer een peuter hoge en lage klanken onderscheiden met een muziekinstrument. Laat het kind de begrippen hoog en laag tegelijkertijd met eigen lichaam ervaren. Deze activiteit draagt bij aan het verbeteren van de aandacht en het luisteren naar verschillen tussen hoog en laag.

Productinformatie
Titel: Spits je oren! - 25 tips voor iedereen die werkt met kinderen tussen 0 en 4 jaar oud Auteur: Karin Strelitski
ISBN: 978-90-73102-90-3
Prijs: 9,- euro per stuk

U kunt het tipboekje Spits je oren! bestellen in de webwinkel op www.hco.nl. In deze webwinkel vindt u ook de eerder verschenen tipboekjes voor ouders en leerkrachten over o.a. rekenen, leuk lezen en opvoeden.

EINDE PERSBERICHT

==============================
Het HCO is het onderwijsadviesbureau voor scholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Den Haag en omgeving. U kunt bij ons terecht voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten: van leerlingenzorg, open trainingen, workshops en congressen, tot coaching, individuele begeleiding en maatwerktrajecten. Daarnaast brengt het HCO regelmatig nieuwe publicaties, lespakketten en andere producten uit: handige hulpmiddelen voor op school, in de klas of thuis.

Kijk voor meer informatie over de organisatie en activiteiten van het HCO op www.hco.nl.

Noot voor de redactie,