Arcadis NV

Arnhem, 8 juni 2011
ARCADIS projecten ROC Twente en Politieacademie winnen Gulden Feniks

Twee projecten van PRC, dochter van advies- en ingenieursorganisatie ARCADIS, zijn tijdens de PROVADA, het jaarlijks ontmoetingspunt van de vastgoedbranche, in de prijzen gevallen. Het gaat om de renovatie van het ROC Twente in Hengelo en de Politieacademie in Apeldoorn, die beide de Gulden Feniks wonnen. PRC heeft voor beide projecten namens de opdrachtgever het bouwmanagement verzorgd. Dat maakte ARCADIS woensdag bekend.

De Gulden Feniks is de enige prijs exclusief voor de bestaande gebouwde omgeving. De jury wees in de categorie `Renovatie' de Politieacademie in Apeldoorn aan als winnaar. De renovatie van de Politieacademie in Apeldoorn is een toonbeeld van hergebruik van een onderwijsgebouw waarbij door nieuwe toevoegingen het geheel sterk in betekenis is toegenomen. De hoge lokalen, de breviergangen en de kapel zijn fantastische plekken voor onderwijs en ondersteunende functies geworden. De niet-passende functies zoals de schietbaan zijn op terughoudende wijze ondergebracht in aparte nieuwbouw.

In de categorie Transformatie won het ROC Twente. De oude Gieterijhal van Stork is volgens de jury op een voorbeeldwaardige wijze ingepast in het nieuwe ROC Twente. De jury prijst het lef waarmee het ROC het heeft aangedurfd om van dit industrieel erfgoed het hart van haar opleidingen te maken. De enorme hal is daarbij niet vol gebouwd maar juist zo open mogelijk gebleven, met behoud van de lange zichtlijnen en op een wijze dat de oude sfeer nog zeer goed voelbaar is. Door deze transformatie is belangrijk erfgoed zinvol hergebruikt. De vestiging van het grote ROC op deze plaats heeft een sterke uitstraling op herontwikkeling van het gehele gebied.

Beide projecten zijn een voorbeeld voor Nederland hoe bestaand vastgoed verduurzaamd kan worden.

Contact