Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Vakcentrale

Woensdag 8 juni 2011, Utrecht

------

CNV-voorzitter pleit voor behoud AOW-partnertoeslag tot 2015: 'Afspraak is afspraak'

De CNV Vakcentrale hoopt dat dit kabinet morgen zijn verantwoordelijkheid neemt in de plenaire behandeling van het nieuwe wetsvoorstel van Minister Kamp om de AOW-partnertoeslag met terugwerkende kracht af te schaffen. Jaap Smit, voorzitter van het CNV: 'Dit getuigt niet van behoorlijk bestuur. Er is niet voor niets jaren geleden besloten dat dit pas in 2015 zou gebeuren. En dan moet je dat niet op de valreep opeens toch maar terugdraaien. Afspraak is afspraak.'

Smit doelt op de tendens dat mensen steeds vaker worden geconfronteerd met een voor hen plotselinge inkomensachteruitgang. 'En voor wat betreft de AOW-partnertoeslag heeft het kabinet niet voor niets afgesproken dat mensen de tijd krijgen zich hierop voor te bereiden.

We hebben hier te maken met een groep vrouwen die niet gewerkt heeft. En in het verleden daar ook nooit toe is gestimuleerd. Nu deze partners vijfenvijftig jaar en ouder zijn, lukt het deze groep echt niet meer om nog aan werk te komen. En daar kun je ze ook nu niet plots met terugwerkende kracht toe dwingen.'

Achtergrond:

De AOW-partnertoeslag is voor partners - jonger dan 65 jaar - van mensen die recht hebben op AOW (boven de 65 jaar). Als deze partners zelf geen of weinig inkomen hebben, dan krijgt die partner nu nog AOW-partnertoeslag.

In 1995 heeft het kabinet besloten om de instroom in de AOW-partnertoeslag vanaf 2015 te stoppen. Partners van mensen die na 2015 vijfenzestig jaar worden hebben dus geen recht meer op AOW-partnertoeslag. Zo verdwijnt de AOW-partnertoeslag op den duur.

In 2010 wilde het vorige kabinet extra maatregelen nemen zoals 8 procent korten van de AOW-partnertoeslag. Waarbij huishoudens met een inkomen onder de 110 procent van het bruto-minimumloon zouden worden gespaard. Dit wetsvoorstel is destijds door de Tweede Kamer gekomen, maar niet door de Eerste Kamer. Er ligt nu een nieuw wetsvoorstel van Minister Kamp om de AOW partnertoeslag versnelt af te schaffen.