Trots op Nederland

Nieuws

08 jun 2011 | Bestuursakkoord VNG en kabinet halfslachtig

Het bestuursakkoord tussen kabinet en bestuur Vereniging Nederlandse Gemeenten wordt zeer slecht ontvangen door diverse gemeenteraden. Ook van de 60 Trots raadsleden zijn er velen die de voorgenomen bezuiniging via een overdracht van taken, zonder het bijbehorende budget, niet zien zitten. Het is een vorm van onbehoorlijk bestuur als het kabinet dit doordrijft. Met name de sociale zorg gaat achteruit en dat moet beter geregeld worden. Kritiek te over vanwege o.a. PGB, jeugdzorg, Wajong, WSW, etc.

Kabinet: herzie het akkoord!

Wat een gemiste kans om de waterschappen in dit akkoord te laten voortbestaan. Het blijkt dat deze samen 550 miljoen overhouden en dat wil men op een reserverekening parkeren. De overheid zou dit geld moeten teruggeven aan de burger die kennelijk teveel betaald heeft. Bovendien zouden de waterschappen beter kunnen worden opgeheven en worden ingedeeld bij een rijksdienst zoals Rijkswaterstaat. Het werk dat ze doen is overigens wel nodig. Ook de provinciale taken in deze zouden dan overgeheveld kunnen worden. Dan zijn we meteen van die onzinnige waterschapsverkiezingen af.

Verder wil men het beheer over een tiental regionale luchthavens toewijzen aan provincies. Dat moeten we niet willen, want dan moet er op 10 plaatsen weer een groepje provinciale ambtenaren komen die het wiel gaan uitvinden. Houd het in één hand bij de Rijksluchtvaartdienst!

De provincies innen opcenten op motorrijtuigenbelasting. De provincies zijn bijna allemaal zeer rijk geworden door verkoop van de energieaandelen en hebben die belasting eigenlijk niet meer nodig. Het Rijk wil die opcenten maximeren op 105, maar het zou beter zijn het helemaal af te schaffen.

De waterschappen willen duurzame energie gaan opwekken. Dat is allemaal kleinschalig en veelal niet rendabel. Waterschappen zijn er voor beken, rivieren, dijkbeheer, waterafvoer e.d. en soms
voor afvalwaterverwerking. Energieopwekking is geen taak, maar kan alleen uitgevoerd worden als het bedrijfseconomisch rendabel is.

Het Rijk gaat gelukkig de verpakkingsbelasting afschaffen, een last voor bedrijfsleven door de enorme administratie. Gemeenten moeten wel gecompenseerd worden voor verlies aan inkomsten uit deze belasting.

De ecologische hoofdstructuur staat onder druk door te late realisatie en de kosten ervan. Er zijn diverse aanwijzingen dat een te kleinschalige aanpak van natuurontwikkeling niet werkt en men kan zich beter concentreren op grotere gebieden. Oorspronkelijke natuur bestaat sowieso niet meer in Nederland, alles is in de laatste 1000 jaar al eens omgegooid en bewerkt.

De regionale ontwikkelingsmaatschappijen hebben wisselend succes in de diverse regio's. Het is beter om die om te vormen tot één nationale investeringsbank, zoals de NIBC destijds was, om het bedrijfsleven te helpen bedrijven aan te trekken. Ondernemen en werkgelegenheid, daar gaat het om voor de toekomst. De concurrentie vanuit Azië wordt torenhoog.

Het kabinet kan meer bereiken, maar wordt geremd door de zwakke positie in het parlement. Dit halfslachtige akkoord is het resultaat.