KNHS

Spanning te snijden in de lichte tour
8 juni 2011
madeleinewitte_blomvotango

DE STEEG (KNHS) Op voorhand leek het al zeker dat door de geringe onderlinge verschillen in de lichte tour de strijd om het KNHS kampioenschap in deze klasse uit zou kunnen groeien tot het spannendste kampioenschap.

Na het eerste onderdeel, de Prix St Georges, lijkt die voorspelling volledig uit te komen. Van de 32 starters scoorden maar liefst zeven een waardering van 70% of hoger en aangezien Madeleine Witte (Schijndel) met Bloms Vontango B (Contango x Jazz) een winnende score neerzette van 71.711%, zijn de verschillen in de top van het klassement miniem.

Jurylid Peter Bonhof was dan ook uiterst tevreden. "Natuurlijk is het mooi dat de verschillen zo klein zijn maar zeker zo mooi is dat de kwaliteit van het deelnemersveld in de volledige breedte zo goed is. Slechts één combinatie verliet de ring met een waardering die de magische 60% grens niet haalde en zeven combinaties boven de zo mogelijk nog magischer grens van 70%", aldus Bonhof. Madeleine Witte, die hier haar titel hoopt te prolongeren, reed een brutale proef. "Een winnende proef is altijd een brutaal gereden proef en dan heb je het risico dat je fouten maakt en dat is haar overkomen. Zo miste ze onder andere de laatste wissel in de changementen op de drie en daarnaast was Vontango vlak voor onze zitplaatsen even tegen de hand. Die twee problemen hebben haar veel punten gekost anders zou haar voorsprong nog veel groter zijn geweest. Kijkend naar haar proef zegt Bonhof, "Vanaf de eerste pas was het een uitermate fraaie aansprekende proef die in alle onderdelen zeer expressief werd gereden. In de verzamelde stap constateerden we een paar kleine taktfoutjes maar de uitgestrekte stap was weer heel mooi", aldus Bonhof.

Op de tweede plaats eindigde de indrukwekkende Hunter Douglas Toots (Jazz x Havidoff) met Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) in het zadel. "In mijn ogen een hele sterke rit alhoewel ik hem in draf af en toe iets passage-achting vond bewegen. De galop was zeer sterk en taktmatig loepzuiver. Daarbij blijft mij een heel mooi beeld op het netvlies hangen waarin in alle onderdelen veel balans werd getoond", aldus Bonhof. Joyce Heuitink (Arnhem) reed met Wup (Welt Hit II x Wolfgang) een gedegen rit waarbij de expressie af en toe iets ontbrak. Daarnaast zou het achterbeen iets actiever gebruikt mogen worden.

Op de vierde plaats staat Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met de KWPN goedgekeurde hengst Johnson TN (Jazz x Flemmingh). "Ik vond het een zeer aansprekende proef maar Johnson zou gedurende de gehele proef de hals er iets meer uit mogen leggen. Het is wel een combinatie met drie ijzersterke gangen en veel uitstraling", aldus Bonhof die op dit moment niet zegt te weten welke combinaties uit dit kampioenschap op het podium zullen eindigen. "Onderschat ook de als achtste eindigende Lynne Maas niet. Een ijzersterke combinatie die iets te veel last had van spanning maar gelet op de kleine achterstand die zij met haar achtste plaats heeft opgelopen behoeft het niemand te verbazen als zij nog zal stijgen in het klassement", aldus Bonhof.

Jacob Melissen,
In opdracht van KNHS

Meer info: www.outdoorgelderland.nl

KNHS Kampioenschap Lichte Tour/1e onderdeel:


1. Madeleine Witte (Schijndel) Bloms Vontango B (Contango x Jazz) 71.710

2. Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) Hunter Douglas Toots (Jazz x Havidoff) 71.184

3. Joyce Heuitink (Arnhem) Wup ( Welt Hit II x Wolfgang) 70.965

Foto Madeleine Witte en Blom's Vontango B door www.melissen.net