Gemeente Breda

Bewonersavond Bavel Anno 2020, 'Denk mee over de toekomst van ons dorp'

Op woensdagavond 8 juni is er een bewonersavond over de toekomst van Bavel. De bijeenkomst begint om 19.30 in café de Tussenpauz aan de Kerkstraat 10. Samen met de dorpsraad werkt de gemeente de komende maanden aan een toekomstvisie voor Bavel, een zogenaamd Integraal DorpsOntwikkelingsPlan (IDOP).

Doel van de avond

De gemeente en de dorpsraad hechten er veel waarde aan dat de toekomstvisie tot stand komt samen met de bewoners van Bavel en Nieuw Wolfslaar. Tijdens de bijeenkomst is volop gelegenheid uw ideeën, wensen en zorgen over de toekomst van Bavel met ons en anderen te delen. Onderaan dit bericht vindt u de vier thema's die tijdens de bewonersavond centraal staan.

Het programma van de avond

Inwoners van Bavel vertellen over hun visie op de toekomst van Bavel
* 19.15 uur, inloop

* 19.30 uur, opening door Toine van Es (dorpsraad Bavel) en vertoning van een korte film waarin inwoners van Bavel vertellen over hun visie op de toekomst van Bavel

* 19.45 uur, inventarisatie van wat er leeft onder de bewoners van Bavel, wat is de kracht van Bavel en wat bedreigt de toekomst van Bavel onder leiding van Jan Dirk de Boer (Laagland Advies)
* 20.45 uur, koffiepauze en "de Ronde"

* 21.00 uur, thema workshops (u kunt kiezen uit één van de vier thema's te vinden onderaan dit bericht)

* 22.00 uur, afsluiting

Aanmelden

Dus ligt de toekomst van Bavel u na aan het hart? Meld u dan aan voor deze bewonersavond via emailadres idopbavel@breda.nl. Geeft u aan naar welke van de vier thema's (onderaan dit bericht) uw interesse het meeste uit gaat en beantwoordt u bij uw aanmelding ook de volgende vragen:

* Wat is voor u het meest bijzondere aan Bavel?
* Waar maakt u zich zorgen over in Bavel?
* Wat zou het leven in Bavel nog prettiger maken?
* Wat is uw favoriete plekje in Bavel?

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer E.L.O. Riemens van de Gemeente Breda, via telefoonnummer (076) 529 94 33, of per e-mail: elo.riemens@breda.nl.

Nu al meteen meedenken of input leveren bezoek dan de facebookpagina OnsDorp Bavel. Hier vindt u meer informatie over het programma en activiteiten in aanloop naar de bewonersavond (filmopnames, interviews met Bavelaren, een fotoproject met jongeren). We nodigen u van harte uit input te leveren!

De volgende vier thema's staan centraal op de bewonersavond:


1. Jong en opgroeien in Bavel
Door de bouw van Nieuw Wolfslaar is de druk op de basisscholen en andere kinderopvangvoorzieningen in Bavel hoog. De klassen en groepen zijn vol. De verwachting is dat dit de komende jaren nog verder zal toenemen. Hoe moeten we hiermee omgaan? Moeten de huidige scholen gaan uitbreiden en zo ja, waar dan? Daarnaast stellen we ons de vraag of de Bavelse jeugd voldoende uitdagende en veilige plekken heeft om te spelen.

2. Actief zijn in Bavel
Bavel heeft een rijk en actief verenigingsleven en veel sociaal-culturele activiteiten. Hoe kunnen we dit behouden en versterken? Zijn er voldoende accommodaties om de activiteiten te huisvesten en hoe kunnen we die accommodaties blijven betalen in de toekomst? En hoe zit het met de vrijwilligers, een onmisbare schakel in het verenigingsleven. Zijn er voldoende en hoe houden we ze.

3. Ouder worden in Bavel
De bevolking van Bavel zal de komende jaren vergrijzen. Oudere mensen hebben meer zorg nodig. Zijn er voldoende (zorg) voorzieningen en geschikte woningen? Zijn er voldoende activiteiten en ontmoetingsplekken om de ouderen actief en betrokken te houden? Kortom, hoe kunnen we er voor zorgen dat ouderen in Bavel op een goede manier oud kunnen worden?

4. Wonen in Bavel
Bavel is een aantrekkelijke plek om te wonen. Maar zijn er straks nog wel voldoende woningen nu veel bouwprogramma's afgeblazen zijn? En zijn er voldoende woningen voor iedereen (starters, lage inkomens, ouderen)? Waaraan is precies behoefte? Is het winkelaanbod voldoende? Hoe wordt de openbare ruimte ervaren? Zijn de verkeersroutes veilig? Allemaal vragen die binnen dit thema aan de orde kunnen komen.