GroenLinks pleit voor solidariteit in Amsterdam West


'We moeten het samen rooien'

Amsterdam West, 20110608 -- Dinsdagavond hebben de politieke partijen van stadsdeel Amsterdam West hun visie gegeven op de plannen van het stadsdeel voor het komende jaar. Voor 2012 legt GroenLinks de nadruk op solidariteit en diversiteit. “Het Dagelijks Bestuur rept over een groeiende kloof tussen klassen en etniciteiten. We moeten werken aan het overbruggen van die kloof. We moeten het samen, in al onze diversiteit, rooien. En solidariteit is nu precies wat er de komende tijd van ons allen gevraagd wordt.”

GroenLinks maakt zich zorgen over de werkeloosheid, armoede, (huiselijk) geweld, sociaal isolement, leegstand in winkelstraten, het woningaanbod een schone en groene openbare ruimte in Amsterdam West. Ook vindt er een verharding plaats in het debat over jongeren, wat GroenLinks betreurt. “We moeten een helder onderscheid maken tussen criminele jongeren en hangjongeren. Die twee groepen kun je niet over één kam scheren. En naast de aanpak van criminele jongeren moet er ook ruimte zijn voor preventief beleid en het slaan van bruggen in plaats van te polariseren. ”

De fractie van GroenLinks is zeer tevreden met de uitwerking van de programma’s rond welzijn en werk, zoals Social Return. Rutger Groot Wassink: “Social Return is een zeer praktische, effectieve en efficiënte manier waarop het stadsdeel kan blijven werken aan activering. Wij geloven dat ons Groene banenplan een bijdrage kan leveren aan het verlichten van de sociale kwestie.”

De Algemene Beschouwingen zijn een moment om even achterom, maar vooral vooruit te kijken. Rutger Groot Wassink (fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam West): “De noodzakelijke transformatie in het welzijnswerk is ingezet. Er is een begin gemaakt met een andere kijk op- en omgang met autobezit en mobiliteit. En ondanks de crisis in de bouwsector en de ellende in het vereveningsfonds bouwen wij door aan de stad op belangrijke locaties. Dit zijn goede zaken voor West. Maar dat neemt niet weg dat er op veel andere punten doelstellingen aangescherpt moeten worden.”

Het uit­spre­ken door de frac­tie­voor­zit­ters van de Al­ge­me­ne Be­schou­win­gen is ter voor­be­rei­ding op de me­ning­vor­ming over de Per­spec­tie­ven­no­ta. Op 28 juni zullen de verschillende politieke partijen in de raad voorstellen indienen voor het stadsdeelbeleid in 2012.