De Reuzenaronskelk in Leiden gaat bloeien


Leiden, 20110608 -- Het is zover! Vannacht gaat de Reuzenaronskelk bloeien. U kunt de bloei volgen via de webcam op de website en morgen in het echt komen bewonderen in de Hortus botanicus Leiden. Zoals gebruikelijk is de bloeitijd van de Amorphophallus titanum zeer kort. Vrijdag 10 juni verwelkt hij al weer.

De bloei is bijzonder want in het wild, op Sumatra, bloeit de zeldzame Reuzenaronskelk eens in de drie jaar en in cultuur nog veel minder: eens in de tien tot dertien jaar. Dat de Hortus botanicus Leiden toch vaker een bloeiend exemplaar kan tonen komt doordat de tuin er verschillende bezit. Het exemplaar dat nu gaat bloeien is een kleintje onder de reuzen. Wat uitzonderlijk is voor deze plant is dat hij al eerder gebloeid heeft, namelijk in 2008. Dat is de reden waarom het dit jaar maar om een klein exemplaar gaat. De Hortus hoopt volgend jaar op een heel grote ‘bloem’ van een andere knol.

Niet alleen de grote tussenpozen tussen de bloei is uitzonderlijk, ook de vorm, de kleur en de enorme groeikracht zijn dat. De Latijnse naam is voor de vorm veelzeggend; de betekenis is ‘vormloos fallusachtig’. ‘Penisplant’ is niet voor niets de bijnaam in de volksmond. Naar menselijke maatstaf stinkt de plant onbehoorlijk: de geur wordt omschreven als die van dode dieren.

Bedreigde plantensoort

Voor botanisch onderzoek is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw een groot aantal tropische aronskelken in de Hortus gekweekt. Bij deze reuzenaronskelk zal, in het kader van een conservation project, geprobeerd worden om met ‘extern’ stuifmeel zaden tot ontwikkeling te brengen. Zo draagt de Leidse Hortus bij aan het behoud van deze ernstig bedreigde plantensoort.

Hortus botanicus, Rapenburg 73, Leiden

www.hortusleiden.nl

Openingstijden ma t/m zo van 10.00-18.00 uur





Hortus botanicus Leiden