Ingezonden persbericht


Persbericht D66 Rotterdam

Donderdag 26 mei 2011

D66: openbaarheid van stemming binnen VNG

In de buitengewone Raadsvergadering van vandaag over het bestuursakkoord tussen Gemeenten en Rijk heeft de D66 fractie het College opgeroepen om ervoor te zorgen dat stemming binnen de algemene ledenvergadering van de VNG voortaan openbaar en dus controleerbaar is. Daarnaast volgt D66 Rotterdam de lijn van het College, dat het tot nu toe bereikte bestuursakkoord onvoldoende financiële basis biedt om de nieuwe gemeentelijke taken te kunnen uitvoeren.

Vandaag is in de Gemeenteraad gesproken over het bestuursakkoord tussen het Rijk en Gemeenten, waarin gemeenten meer taken krijgen, maar ook minder geld om deze uit te voeren. D66 Rotterdam gaat hiermee dan ook niet akkoord. Salima Belhaj, fractievoorzitter D66 Rotterdam: "Het is fijn dat de Gemeente meer autonomie krijgt, maar een betrouwbare overheid moet ook haar taken kunnen uitvoeren en met deze bezuiniging over de herverdeling van de taken kunnen we dat niet meer garanderen."

Tijdens de eerstvolgende algemene ledenvergadering van de VNG op 8 juni, zal blijken of door de Gemeenten akkoord wordt gegaan met het bestuursakkoord met het Rijk. De stemming in de algemene ledenvergadering van de VNG geschiedt elektronisch en vertrouwelijk. Hierdoor hebben Gemeenten geen inzicht in wat hun vertegenwoordiger heeft gestemd. Belhaj: "De taak van de Gemeenteraad is om het Stadsbestuur te controleren en daarvoor is inzicht nodig in de externe besluitvorming. Nu is dat niet het geval. Met onze motie willen we ervoor zorgen dat de Gemeenteraden van Nederland ook kennis kunnen nemen van de besluitvorming van de vertegenwoordigers in de VNG."