Rijksoverheid

'Wereld IPv6-Dag' om gebruik nieuwe internetadressen te promoten

Nieuwsbericht | 07-06-2011

Woensdag 8 juni 2011 is het 'Wereld IPv6-dag'. Deze wereldwijde dag is bedoeld om aandacht te vragen voor het opraken van de oude reeks internetadressen (IPv4) en de noodzaak van snelle invoering van nieuwe internetadressen (IPv6). IPv6 is een nieuwe versie van het Internet Protocol, een protocol voor het verzenden van data op internet.

Groei van internet

Door een groeiend gebruik van het internet raakt de huidige wereldwijde voorraad IPv4-internetadressen (Internet Protocol versie 4) op. Het internet blijft werken, maar voor een verdere groei van internet en innovatie is een snelle uitrol van de nieuwe adresreeks (IPv6) van belang. Willen we na 2011 bijvoorbeeld kunnen bellen via internet met iemand in China die alleen gebruikt maakt van IPv6 , dan moeten servers en routers in Nederland aangepast zijn om IPv6 te kunnen gebruiken.

Nieuwe meting TNO

De noodzaak om de invoering van IPv6 te versnellen blijkt ook uit een nieuwe meting die TNO heeft uitgevoerd voor het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Uit de vorige meting bleek dat de meeste ISP's en mobiele operators in Nederland zich voorbereiden op IPv6, maar dat de beschikbaarheid van content en diensten via IPv6 moet verbeteren. De derde meting geeft aan dat het daadwerkelijk gebruik van IPv6 (websites en aansluitingen) in Nederland en Europa licht groeit, maar nog niet in verhouding staat tot de snelheid waarmee de adressen opraken. Nederland scoort over de hele linie gemiddeld in vergelijking tot andere Europese landen.

Google, Facebook en Yahoo! 24 uur lang bereikbaar

Aanbieders als Google, Facebook en Yahoo! maken hun website op 8 juni 24 uur lang bereikbaar via IPv6. De dag wordt georganiseerd door de Internet Society (ISOC). De IPv6 dag heeft als doel om zoveel mogelijk partijen ervaring op te laten doen met IPv6. Onder de honderden websites zijn ook Nederlandse websites vertegenwoordigd. Minister Verhagen prijst het initiatief, omdat het volgens hem helpt het bewustzijn op dit vlak te vergroten.

Taskforce IPv6

EL&I draagt sinds 2005 bij aan bewustwording over de noodzaak over te schakelen op IPv6 door het ondersteunen van de IPv6 Taskforce (www.ipv6-taskforce.nl). De Taskforce heeft dit jaar van EL&I een extra injectie gekregen om zich, naast het bedrijfsleven in het algemeen, meer te kunnen concentreren op de ondersteuning van de uitrol van IPv6 binnen het MKB en overheidsorganisaties. EL&I heeft daarnaast geregeld dat overheden bij de aanschaf van nieuwe ICT moeten overstappen op de nieuwe reeks.

Rijksoverheid.nl

Het Rijk wil haar websites voor iedereen bereikbaar maken. Dat betekent toegankelijk bouwen en schrijven, maar ook bereikbaar zijn via IPv6. Rijksoverheid.nl is gemaakt volgens het nieuwe protocol. De website heeft daarmee voortrekkersrol bij de overheid. De opgedane kennis wil rijksoverheid.nl graag met andere overheden delen.