Twynstra Gudde


Manifest aanbesteden architecten leidt tot tweedeling

9 jun 2011

Organisatieadviesbureau Twynstra Gudde heeft meegewerkt aan het Manifest Verantwoord Aanbesteden. Dit manifest is dinsdag aangeboden aan VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma door Fred Schoorl (BNA) en Maurice Bakker (NLPB: de branchevereniging van
projectmanagement-bureaus).

De betrokkenheid vanuit Twynstra Gudde komt voort uit de proactieve aanpak die zij gehanteerd heeft richting de BNA en Architectuur Lokaal om bij te dragen aan een kwaliteitsverbetering van de aanbestedingen. "Er zit een tweedeling aan te komen", aldus Iljan van Hardevelt, senior adviseur bij Twynstra Gudde. "Echte kwaliteit gaat zich onderscheiden door de bundeling van aanbestedingskennis én de architectuursector".

Architectenselecties kunnen goedkoper en efficiënter. De bouwmanagers en architecten bedachten gezamenlijk 16 nieuwe spelregels, ontwikkeld vanuit de praktijk en gebaseerd op ervaringen die verrassend overeenkomen.

Doel van het manifest is om te komen tot respectvolle en verantwoorde aanbestedingen in een sector die geplaagd wordt door 'overeisen' en administratieve omslachtigheid. Twynstra Gudde wil zoveel mogelijk hun opdrachtgevers helpen en adviseren om volgens deze richtlijnen aanbestedingen van (traditionele) architectenselecties uit te voeren.

De 16 principes die in het manifest zijn opgenomen doen recht aan de aard van het architectenvak. Architecten leveren een intellectuele dienst met een emotionele component, en de aanbestedingsprocedure moet daarbij aansluiten. De manier waarop pennen worden ingekocht mag niet model staan voor de manier waarop een architect wordt ingeschakeld.

Contact

Manifest aanbesteden architecten leidt tot tweedeling Anneliese Pijnaker
Tel: 06 22918557