Mitros


Duidelijkheid voor bewoners THEMA-dreven in De Gagel (Overvecht) 09 juni 2011
(Persberichten)

Gezamenlijk persbericht Gemeente Utrecht, Mitros, Portaal en bewonerscommissies Maarank en Samen Sterk

De zes tien-hoog flats aan de Tigris-, Haifa-, St. Eustatius-, St. Maarten- en Ankaradreef in Overvecht worden allemaal gerenoveerd en het openbaar gebied wordt grondig aangepakt. Dat hebben de gemeente Utrecht en de corporaties Mitros en Portaal in overleg met de bewonerscommissies besloten. Resultaat is een betere uitstraling van de gebouwen, opgeknapte woningen en een aantrekkelijkere inrichting van de openbare ruimte.

Vernieuwing flats rust op drie pijlers
De vernieuwing rust op drie pijlers: renovatie woningen, aanpakken openbaar gebied en voortzetten sociale aanpak. Alle woningen van de zes flats worden in de komende jaren gerenoveerd. Behalve renovatie van de flats komt er een grondige opknapbeurt van het openbaar gebied rondom en tussen de flats. De gevels worden aangepakt om de woningen energiezuiniger te maken en een betere uitstraling te geven. Ook de liften en portieken krijgen een facelift. De gemeente investeert extra in de openbare ruimte. Daarnaast nemen corporaties en gemeente zich voor om ingezette maatregelen (in de aanpak krachtwijken) voort te zetten om de sociale samenhang in de buurt verder te verbeteren.

Prettig wonen
Met de keuze voor renovatie is er duidelijkheid gekomen over wat er met de flats aan de THEMA-dreven gaat gebeuren. De mogelijkheid van (gedeeltelijke) sloop en nieuwbouw, waar het gebiedsplan De Gagel in 2009 nog van uitging, is niet haalbaar gebleken. Dat is de conclusie van gemeente, corporaties en de betrokken bewonerscommissies na een gezamenlijke verkenning van de mogelijkheden. Gemeente en corporaties blijven daarbij, conform het gebiedsplan, streven naar meer variatie in soorten woningen in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld via verschillende huurprijzen, de mogelijke verkoop van een aantal woningen en `Lokaal Maatwerk'.

Vernieuwing De Gagel al gestart
Op verschillende plekken in De Gagel is de vernieuwing al zichtbaar. Zo wordt er op verschillende plekken in de wijk gerenoveerd, zoals een aantal 10 hoog flats langs de Carnegiedreef. Daarnaast is gebleken dat de sociale maatregelen van de laatste paar jaar, zoals Doe Mee en Wonen&Kansen, een positief effect op de wijk hebben.

Inloopbijeenkomsten
De plannen voor de renovatie worden dit jaar verder uitgewerkt. De komende maanden wordt het renovatieplan opgesteld. Een brede groep bewoners zal daarbij worden betrokken. Bewoners hebben een uitnodiging voor inloopbijeenkomsten ontvangen. Daar kunnen zij nadere informatie krijgen over het afwegingsproces en de plannen.

Echt Overvecht
Gemeente Utrecht en woningcorporaties Mitros, Portaal en Bo-Ex werken gezamenlijk aan een beter en reëler imago van Overvecht. Onder de noemer 'Echt Overvecht', brengen zij de positieve ontwikkelingen en sterke kanten van de wijk over het voetlicht. Dit doen zij niet alleen, maar met zoveel mogelijk andere (wijk)partijen.