Dura Vermeer

Zweekhorst - 09 juni 2011

Dura Vermeer modificeert compressorstation Gasunie

Compressorstation Zweekhorst van NV Nederlandse Gasunie wordt door Dura Vermeer Ondergrondse Infra geschikt gemaakt om straks ook het zogenaamde H-gas (buitenlands gas) te kunnen comprimeren. Tot nu toe werd alleen G-gas ofwel het Groningse gas op druk gebracht in Zweekhorst.

Aanpassingen
Gasstation Zweekhorst moet straks kunnen schakelen tussen het H-gas en het G-gas. Hiervoor worden twee aansluitingen gemaakt; één van en één naar het station, met een diameter van 42" (1050 mm). Beide leidingen worden voorzien van dubbele afsluiters. Een aantal bestaande leidingen op het gasstation worden ook voorzien van extra afsluiters om scheiding aan te brengen tussen het station en de hoofdtransportleidingen. Naar verwachting neemt Gasunie eind juli het door Dura Vermeer aangepaste compressorstation weer in gebruik.

Veiligheid
Veiligheid speelt de hoofdrol bij het complexe proces van ontgraven, aanbrengen en testen van de leiding en afsluiters. Het ontgraven van de bestaande leidingen gebeurt bijvoorbeeld met een zandzuigwagen. Dit om de kans op schade aan leidingen tot een minimum te beperken. Gasstation Zweekhorst is tijdens de duur van het project buiten bedrijf, maar de leidingen zijn grotendeels gevuld met gas, dus blijft extra aandacht voor persoonlijke bescherming vereist. De medewerkers op het project dragen standaard antistatische-brandvertragende werkkleding. Ook dragen ze continue een gasmeter om het nog reukloze gas tijdig te detecteren.

Compressorstation
Een compressorstation reguleert de transportdruk van het gas. Als gas wordt getransporteerd, neemt de druk af door wrijving in de leiding. Het drukverlies wordt onder andere bepaald door de lengte van de pijp en vooral door de hoeveelheid doorstromend gas. De druk moet ongeveer elke 100 kilometer worden verhoogd. Alleen zo kan het gas met voldoende druk bij de afnemers worden afgeleverd. Gasstation Zweekhorst is één van de compressorstations met de grootste capaciteit van Nederland.
---