SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


PERSBERICHT
PHILIPPE MUYTERS, VLAAMS MINISTER VAN WERK
CAROLINE COPERS, VOORZITTER SERV

ANTWERPEN - 9 JUNI 2011

'De Juiste Stoel' houdt mensen langer aan het werk

Vandaag lanceerde Vlaams minister van Werk Philippe Muyters samen met Caroline Copers (voorzitter) en Jo Libeer van de SERV de campagne 'De Juiste Stoel'. De campagne, die een onderdeel is van Samen op de bres voor 50+, zet werknemers en werkgevers aan om actief na te denken over hun professionele leven na 50 jaar. Want alleen als je op de juiste stoel zit, zal je gemotiveerd blijven om langer aan het werk te blijven.

Vlaanderen kampt met een te lage tewerkstellingsgraad bij 50-plussers. Voor de komende jaren is het opkrikken van de activiteitsgraad van 50-plussers een absolute prioriteit. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters is vooral blij dat de campagne zich heel erg richt op de praktijk: "Werknemers en werkgevers worden aangemoedigd om na te denken over de toekomst: werknemers over hun eigen loopbaan nadat ze 50 jaar zijn en werkgevers over het personeel dat die leeftijd nadert. Via de website www.dejuistestoel.be krijg je argumenten om langer aan de slag te blijven, of 50-plussers langer in te zetten. 'De Juiste Stoel' moet mensen overtuigen en zit boordevol praktische tips."

Als we willen dat werknemers langer aan de slag blijven, moeten we ervoor zorgen dat ze op een werkplek zitten waar ze zich goed voelen, ze hun competenties kunnen gebruiken, kunnen leren en met goesting aan het werk kunnen blijven. SERV-voorzitter Caroline Copers: " Werknemers zouden hun carrière veel meer en tijdig in eigen handen moeten nemen. Op de website vinden ze veel tips en adviezen die hen kunnen helpen om langer aan de slag te blijven. De toolbox bevat ook heel wat tips om het sociaal overleg over leeftijdsbewust personeelsbeleid en over werkbaar werk wil ondersteunen."

Ook werkgevers gaan actief moeten nadenken over een beleid voor 50-plussers. Door de krapte op de onze arbeidsmarkt loont het steeds meer om oudere werknemers te ondersteunen om langer te blijven werken. Jo Libeer (SERV): "We moeten alle talenten inzetten waar mogelijk. Dit vraagt van onze ondernemingen een goed en doordacht beleid. Door meer op lange termijn te denken over hoe we talenten kunnen inzetten, kunnen ook onze oudere werknemers en dus ook onze ondernemingen productief blijven."

De website www.dejuistestoel.be bevat praktische tips en adviezen, instrumenten en links voor zowel werknemers als werkgevers. Tegelijk start een affichecampagne, mailings naar intermediairen, advertenties bij de partners en online banners op de partnerwebsites.