Politie Groningen

Zaterdag 11 juni 2011

Provincie Groningen, 11-06-2011

Ontkennende automobilist veroorzaakt aanrijding

GRONINGEN Een 24-jarige automobilist uit Groningen heeft vrijdagmorgen een aanrijding veroorzaakt op de Helperzoom in zijn woonplaats. De Stadjer reed nabij de Kooiweg met hoge snelheid tegen een auto die vanuit de Helperzoom af wilde slaan. Toen agenten bij het incident kwamen, ontkende de 24-jarige te hebben gereden. Zijn passagier zou achter het stuur hebben gezeten. Agenten roken een alcoholgeur bij de Groninger die volgens getuigen weldegelijk de auto had bestuurd. De verdachte weigerde mee te werken aan een alcoholtest. Op het politiebureau gaf hij toe wel de bestuurder te zijn geweest en ook alcohol te hebben gehad. Hij was zijn rijbewijs als een paar jaar kwijt. Tegen de Groninger is proces-verbaal opgemaakt. De bestuurster van de andere auto, een 54-jarige automobiliste uit Paterswolde, werd onderzocht door ambulancepersoneel. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd

Brutale diefstal van sieraden

GRONINGEN De politie krijgt de laatste tijd steeds vaker meldingen van brutale sieradendiefstallen gepleegd door Oost-Europeanen. Vrijdagmiddag zat een 70-jarige dame uit Groningen op de Kornalijnlaan bij de halte op haar bus te wachten. Daar werd zij aangesproken door een Roemeense vrouw die haar een aantal gouden sieraden toonde. De vrouw schoof ongevraagd ringen om de vingers en hing kettingen om de hals van de Groningse. Toen deze aangaf daar niet van gediend te zijn verwijderde de Roemeense de sieraden en ging er vandoor. De 70-jarige vrouw ontdekte op dat moment dat ook haar eigen gouden ketting was gestolen. De kwieke dame ging achter de brutale dief aan en vroeg haar ketting terug. Deze werd terug gegeven. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Op de Korreweg werd vrijdagmiddag een 30-jarige man uit Middelstum eveneens slachtoffer van een brutale diefstal. Hij werd aangesproken door een man en vrouw in een zilverkleurige BMW met een Duits kenteken. De bestuurder van de BMW bood de man gouden sieraden in ruil voor benzine. De inwoner van Middelstum ging hier niet op in. Terwijl de vrouw hem afleidde zag de bestuurder kans de gouden ketting van de hals van het slachtoffer te halen. Beiden dieven maakte zich hierna snel uit de voeten. De politie stelt een onderzoek in.

Jonge motorrijder zonder rijbewijs

GRONINGEN Een motoragent heeft vrijdagmiddag op de Bedumerweg een 20-jarige motorrijder langs de kant gezet omdat hij onzeker gedrag vertoonde. De agent zag de inwoner van Groningen op de noordelijke ringweg rijden en had direct het vermoeden dat de 20-jarige niet vaak een motor bestuurde. Toen de bestuurder werd gevraagd om zijn rijbewijs te laten zien, bekende de motorrijder dat hij die niet had. De Stadjer verklaarde dat hij op verzoek van zijn vader de motor van een ander adres naar huis wilde rijden. De politie maakt proces-verbaal op.

Rugletsel na aanrijding

GRONINGEN Een 19-jarige automobilist uit Groningen is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Kemkensberg in zijn woonplaats. Een 44-jarige automobilist uit Slochteren sloeg vanuit de Hereweg af naar de oprit van de N7. Daarbij zag hij de 19-jarige automobilist, die uit de richting van de Helperzoom kwam, over het hoofd. De twee automobilisten kwamen vervolgens frontaal met elkaar in botsing. De 19-jarige is met rugklachten naar een ziekenhuis gebracht. Een bergingsbedrijf heeft beide voertuigen weggebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Laptops uit school gestolen

GRONINGEN Een medewerker van een school aan de Kardingerweg in Groningen heeft vrijdagmiddag aangifte gedaan van laptopdiefstal. Uit de school zijn tussen donderdagavond en vrijdagmorgen vier laptops gestolen. De draagbare computers waren eigendom van de school. De man die aangifte deed meldde tijdens het opnemen van de aangifte dat hij vaker hoort dat laptops uit scholen worden gestolen. De politie adviseert scholieren of studenten van laptops en tabletcomputers om de voorwerpen altijd mee te nemen en niet onbeheerd ergens achter te laten. Ook bij het gebruik van een kluisje is voorzichtigheid altijd geboden.

School dupe van looddiefstal

STADSKANAAL Een medewerker van een school aan de Frankrijklaan in Stadskanaal heeft vrijdag aangifte gedaan van looddiefstal. Vanwege lekkage in een lokaal keek de medewerker donderdag op het dak van het gebouw. Hij ontdekte dat er een strook lood van 70 meter was gestolen. De diefstal heeft plaatsgevonden tussen 10 mei en 9 juni. In de meivakantie waren er werkzaamheden op het dak van de school geweest omdat daarvoor ook lood van het dak was gestolen.

Tiener werkt niet mee aan bromfietscontrole

GRONINGEN Een 17-jarige jongen uit Groningen heeft zich vrijdagmiddag niet bepaald van zijn beste kant laten zien. Een agent zag de tiener met hoge snelheid op een bromfiets rijden in de Riouwstraat. De 17-jarige werd daarom voor een controle langs de kant gezet. Toen de Groninger zijn helm afdeed, herkende de agent de jongen van de dag ervoor. Die dag ging de puber er met hoge snelheid, en zonder helm, vandoor nadat hij de agent had gezien. Toen de politieman vertelde dat hij de bromfiets wilde controleren, weigerde de Stadjer mee te werken. Hij trok de benzineleiding en de bougiekabel van de bromfiets en reageerde agressief. Na meerdere waarschuwingen werd de tiener aangehouden en vanwege zijn gedrag geboeid. De bromfiets is in beslag genomen en wordt op een later moment gecontroleerd. De ouders van de jongen zijn gewaarschuwd over het gedrag van hun zoon. Ze konden hem na een stevig gesprek, en in het bezit van een proces-verbaal, van het politiebureau halen.

Aanhouding na ophitsen hond

HOOGEZAND De politie heeft vrijdagavond aan de Nolensstraat te Hoogezand een 17-jarige inwoner uit die plaats aangehouden. De jongen wordt ervan verdacht zijn hond te hebben opgehitst tegen een 13-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer werd meerdere keren door de hond in zijn been gebeten en moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. De verdachte werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De jongeman mocht na het afleggen van een verklaring het politiebureau verlaten. Een hondengeleider van de politie heeft de hond in beslag genomen en overgedragen aan medewerkers van de dierenambulance. De politie maakt proces-verbaal op.

Racende bestuurders moeten rijbewijs inleveren

HOOGEZAND De politie heeft vrijdagavond de rijbewijzen ingenomen van een 49-jarige motorrijder uit Ter Apel en een automobilist met dezelfde leeftijd uit Coevorden. Het tweetal reed achter elkaar met hoge snelheid over de Kielsterachterweg. Daarbij werden snelheden gehaald van boven de 150 km/u, terwijl 80 km/u is toegestaan. Het racende duo werd nabij Eexterveenschekanaal langs de kant van de weg gezet. Vanwege hun rijgedrag moesten ze hun roze pasje inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Bestuurder rijdt tegen lantaarnpaal

APPINGEDAM De politie doet onderzoek naar de bestuurder die vrijdagavond in de Blokstad in Appingedam een lantaarnpaal omver heeft gereden. De auto raakte daarbij zo beschadigd dat de bestuurder er niet met het voertuig vandoor kon. Volgens getuigen stapte de bestuurder met twee inzittenden in een andere auto en gingen ze er samen vandoor. Weggebruikers hadden zich voor de aanrijding al geërgerd aan het rijgedrag van de man. Zo reed hij bij een openstaande brug een rij wachtende automobilisten voorbij, zigzagde hij zich en weg tussen andere weggebruikers en vertoonde verder agressief rijgedrag. De auto die in de Blokstad bleef staan is in beslag genomen.

Alcomobilist aangehouden

GRONINGEN De politie heeft vrijdagdagnacht een 24-jarige automobilist uit Groningen aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten controleerden de automobilist op de Zilverlaan in Groningen. Een blaastest wees uit dat de bestuurder onder invloed reed. Op het bureau werd een alcoholpromillage van 500 ug/l (1,15 promille) vastgesteld. Hij had ook nog een boete open staan. Omdat hij deze niet kon betalen werd zijn voertuig in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Jeugdige stapper aangehouden voor mishandeling

GRONINGEN De politie heeft vrijdagdagnacht op het Zuiderdiep in Groningen een 16-jarige jongen uit Apeldoorn aangehouden voor mishandeling. De knaap was met zijn voetbalelftal op stap in de binnenstad. Hij wordt ervan verdacht een 25-jarige Duitser een klap op zijn hoofd te hebben gegeven. Surveillerende agenten werden door het slachtoffer aangesproken. Op basis van een signalement kon even later de 16-jarige voetballer worden aangehouden. Het slachtoffer is ter plaatse onderzocht door medewerkers van de ambulance. Hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De verdachte is na verhoor op het politiebureau overgedragen aan de leider van het voetbalelftal. De politie maakt proces-verbaal op.

Duo steelt wielen van auto

GRONINGEN De politie heeft vrijdagnacht in de omgeving van de Aquamarijnstraat in Groningen een 19-jarige dief aangehouden. Agenten zagen twee personen de bosjes induiken toen ze in de buurt van de Aquamarijnstraat reden. Omdat dit nogal verdacht was, gingen de agenten te voet op zoek naar het tweetal. De politieagenten vonden een aantal wielen in de berm. Een van de verdachten, de 19-jarige inwoner van Almere, werd al snel gevonden. Hij had vieze handen. De tweede persoon wist te ontkomen. In de auto van de Aalmeerder lagen moersleutels en bouten. Verderop werd een auto gevonden waar de wielen ontbraken. De 19-jarige is voor verhoor in de cel gezet.

Politie spreekt vervelende stappers aan

GRONINGEN De politie heeft vrijdagnacht op het Boterdiep twee jongemannen aangehouden voor baldadigheid. Agenten waren in de omgeving van de wijk Korreweg aanwezig om toezicht te houden op personen die na het uitgaan naar huis keren. De politie krijgt regelmatig signalen dat stappers zich onderweg misdragen. Het aangehouden tweetal, jongens uit Enter (17) en Rijssen (18), trokken op het Boterdiep ruitenwissers van autos omhoog en schopten tegen gestalde fietsen. Het duo is aangehouden. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Diezelfde nacht heeft de politie een tiental Duitsers de binnenstad uitgestuurd nadat ze vervelend gedrag hadden vertoond. De jongemannen waren na het stappen teruggekeerd naar een gehuurd busje dat geparkeerd stond in de Bloemsingel. Een deel van de Duitsers was luidruchtig, sprong tegen muren op en slingerden rond verkeers- en lantaarnpalen. Ook wisselde een deel van de groep op straat van kleding en trok men elkaars kleding aan. De chauffeur van het busje is gesommeerd met zijn aanhang te vertrekken. De lol was er voor een deel van de betrokkenen wel vanaf. Onder toeziend oog van de agenten gingen de Duitsers er vandoor.

Een 35-jarige inwoner van Delfzijl moest mee naar het politiebureau toen hij werd betrapt op het bekladden van straatmeubilair in de buurt van het Noorderstation. Toen agenten de Delfzijlster aanspraken, bekende hij direct en gaf een zwarte stift. Hij kreeg een bon voor baldadigheid.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde vrijdag op diverse plaatsen.

Algemeen:

Delfzijl,Hogelandsterweg : aantal gecontroleerde voertuigen en alcoholtesten: 1049, aantal overtredingen: 6 (gordel 2x, helm 1x, niet handsfree bellen 1x, gladde band 1x, niet kunnen tonen van benodigde papieren 1x)

Groningen,Winsumerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 368, aantal overtredingen: 6 (rijden door rood licht 4x, kenteken niet leesbaar 1x, inhalen op doorgetrokken streep 1x)

Groningen, Verlengde Hereweg: aantal geregistreerde voertuigen: 512, aantal overtredingen: 12 (rijden door rood verkeerslicht 3x, niet dragen veiligheidgordel 5x, niet handsfree bellen 2, onjuist dragen veiligheidshelm 1x, niet kunnen tonen van juiste papieren 1x)

Groningen Emingaheerd: aantal geregistreerde voertuigen: 155, aantal overtredingen: 7 (niet dragen veiligheidsgordel 5x, kenteken niet leesbaar 1x, niet kunnen tonen van juiste papieren 1x)

Snelheid:

Groningen, Noordzeeweg: aantal geregistreerde voertuigen: 7689, aantal overtredingen: 2992, hoogst gemeten snelheid: 160 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.