Ingezonden persbericht


Nijmegen, 10 juni 2011

Het studententeam van de TU Delft is de winnaar van de African Bicycle Design Contest 2010-2011 geworden. Het winnende project is de fietstrailer. Het winnende team gaat 10 dagen naar Kisumu, Kenia, om de uitvoering van hun project door de lokale fietsenmakers verder te begeleiden.

Het juryrapport vermeld dat het winnende team goed scoort op context analyse, business plan en betaalbaarheid. Het is niet alleen een goed productontwerp, maar ook de business-case is goed uitgewerkt rekening houdend met de Afrikaanse context. Daarom is dit ontwerp uiteindelijk de winnaar geworden. De fietskar is op zichzelf niet erg vooruitstrevend en innovatief, maar vooral simpel, duurzaam, betaalbaar en het beantwoordt aan de behoefte van de Afrikaanse families. En volgens de jury is dat de juiste mix voor een succesvol product voor de "bottom of the pyramid" in Afrika.

De jury van de African Bicycle Design Contest bestond uit een select gezelschap van topontwerpers en fiets- en duurzaamheidsdeskundigen: Esther Yameogo Simpore, James Thomas, Peter van der Veer, Luud Schimmelpennink, Jan Carel Diehl, Nick van Kimmenade en Frank van Rijn.

De prijsuitreiking vond plaats in Hotel Courage / Velorama aan de Waalkade in Nijmegen. Daaraan voorafgaand hadden de verschillende studententeams hun projecten gepresenteerd in de Burgerzaal in het Stadhuis van Nijmegen. Vervolgens hebben zij de tentoonstelling in het Nationaal Fietsmuseum Velorama bezocht. De prototypes van de fietsen en andere producten zullen nog enige tijd in het Velorama te bezichtigen zijn.

De 'African Bicycle Design Contest' is een ontwerpwedstrijd, die is georganiseerd door Cycling out of Poverty, in samenwerking met Stichting Slimmer en Ideal&Co.

Het doel van de ontwerpwedstrijd was om enerzijds om een praktische en duurzame fiets te ontwerpen voor Afrika, die zoveel mogelijk gemaakt wordt met lokaal voorradige grondstoffen en die ter plekke geproduceerd en onderhouden kan worden. Anderzijds heeft deze ontwerpwedstrijd ten doel gehad om het belang van de fiets te benadrukken bij het behalen van de millenniumdoelen.

Uit 63 inzendingen vanuit de hele wereld, zijn in november 2010 vijf winnende ontwerpen gekozen uit een selectie van 14 genomineerden. Vijf studententeams afkomstig van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Michigan Technological University, Hogeschool Amsterdam, Hogeschool Rotterdam/IPO en de Technische Universiteit Delft zijn met de winnende ontwerpen aan de slag gegaan om het ontwerp verder door te ontwikkelen en een businessplan te schrijven voor de productie van de fiets. De studententeams werden begeleid door hun eigen docenten en een externe ervaren ontwerper.

Meer informatie over de verschillende ontwerpen is te vinden via de website van Wiki-Bike http://www.wiki-bike.com.

De ontwerpwedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door een SMOM-subsidie van het (toenmalige) ministerie van VROM, Duurzame Dinsdag, Rabobank Rijk van Nijmegen, Nationaal Historisch Museum Velorama, Oregional streekproducten en de gemeente Nijmegen.



Ingezonden persbericht