Gemeente Roermond

Ben Heijnen zingt Dichterliebe van Schumann

Op zondag 12 juni 2011 om 11.30 uur vindt er in de Statenzaal van Roermond het laatste Cuypers Kamerconcert van deze reeks plaats. Tenor Ben Heijnen en pianist Hilde Pisters zullen tijdens dit optreden de romantische liederenreeks Dichterliebe van Robert Schumann ten gehore brengen.

Dichterliebe, oftewel 'The Poet's Love' uit 1840, is de bekendste liederencyclus van Robert Schumann. De teksten voor de 16 nummers komen voort uit de Lyrisches Intermezzo van Heinrich Heine, gepubliceerd als onderdeel van de gedichtenbundel Das Buch der Lieder uit 1837. Hoewel Schumann oorspronkelijk 20 nummers schreef voor Heines gedichten, werden er slechts 16 composities opgenomen in de eerste editie.

De romantische en poëtische emoties van de gedichten zijn prachtig weerspiegeld in Schumanns liederen. Hij paste de woorden van de gedichten aan naar zijn behoeften als componist met herhalende zinnen en cadansen. Dichterliebe is daarom een zelfstandig artistiek werk, ontleend en geïnspireerd door Lyrisches Intermezzo.

De muzikanten

Ben Heijnen studeerde in 2008 succesvol af aan het Conservatorium te Maastricht. Hij genoot tijdens zijn studie zanglessen van hoofdvakdocent Frans Kokkelmans. Momenteel wordt hij gecoacht door zangpedagoge Mya Besselink. Regelmatige is Ben met diverse koren en orkesten te beluisteren, o.a. met het toonkunst oratorium koor te Arnhem. Ook vertolkte hij de tenorpartij in Die Jahreszeiten van Haydn begeleidt door het Gelders orkest. Volgend jaar zal hij een rol tijdens de Internationale sommeroper Schloss Weikersheim zingen.

Hilde Pisters studeerde ook aan het Maastrichts Conservatorium en combineerde de hoofdvakken schoolmuziek en piano. Haar pianokwaliteiten verrijkte ze met een lessencyclus aan het conservatorium van Sint Petersburg. Momenteel is zij al vele jaren actief in de koorwereld als dirigent van diverse zangkoren.

Concert in een sfeervolle omgeving

Het concert vindt plaats op zondag 12 juni 2011 van 11.30 tot 13 uur. De locatie is de sfeervolle Statenzaal van het Stadhuis, Markt 31. Er is plaats voor maximaal 50 personen en er geldt een toegangsprijs van 7,- (inclusief een drankje in de pauze). Vooraf reserveren is niet noodzakelijk, maar wel gewenst. Reserveren kan op maandag t/m vrijdag tussen 9 en 17 uur, via telefoonnummer 0475 333 496 of e-mail: museum@roermond.nl t.a.v. Cuypers Kamerconcert. Voor meer informatie kunt u kijken op www.museum.roermond.nl.

Ben Heijnen zingt Dichterliebe van Schumann Cuypersconcert in teken van romantische liederenreeks
* Datum: 12 juni 2011

* Locatie: Statenzaal van het Stadhuis Roermond, Markt 31, 6041 EM Roermond

* Tijd: van 11.30 tot 13 uur

* Entree 7,-, inclusief een drankje in de pauze.