KRO

KRO Brandpunt over diefstal in verzorgingshuizen door eigen personeel

Uitzenddatum: 12/06/2011

Aanstaande zondag (12 juni, 22.15 uur, Nederland 2) in KRO Brandpunt een reportage over diefstallen in verzorgings- en verpleeghuizen. Oude hulpbehoevende mensen blijken te worden beroofd door het eigen personeel. Verder geeft Midas Dekkers zijn mening over het nut van controles op ons voedsel om de EHEC uitbraak in Nederland te voorkomen. En tot slot in KRO Brandpunt een gesprek met oud-bisschop Muskens die het aandurft om het verplichte celibaat en het klassieke scheppingsverhaal ter discussie te stellen.

Bestolen door de zuster
Als onze ouders niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, gaan ze naar een verzorgingstehuis.Maar volgens psycholoog René Diekstra bieden die tehuizen lang niet altijd de gevraagde veiligheid. Nadat een familielid meerdere malen in haar verzorgingshuis werd bestolen, plaatste hij camera's in haar kamer en deed een schokkende ontdekking. Toen hij daar vervolgens over schreef in en column, werd hij bedolven onder de reacties van mensen die precies hetzelfde hebben meegemaakt. Sven Kockelmann probeert uit te zoeken hoe vaak het in Nederland voorkomt en waarom verzorgings- en verpleeghuizen niet meer moeite doen om diefstal te voorkomen.

Kassen vol zorgen
De uitbraak van de dodelijke EHEC-bacterie in Duitsland krijgt steeds meer grip op Nederland. Zeker nu er op Nederlandse bietenspruiten ook een variant van de bacterie is gevonden. Terwijl Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker Europa doorreist om de export van onze tuinbouw weer op gang te krijgen, voert de Voedsel en Waren Autoriteit non stop controles uit om een EHEC uitbraak in Nederland te voorkomen. Zinloos volgens bioloog Midas Dekkers. Er is iets fundamenteel mis met onze voedselvoorziening. Zonder een rigoureus andere aanpak blijft onze voedselveiligheid in het geding komen.

Het universum van Muskens
Hij werd bekend toen hij zei dat armen gerust een brood mochten stelen. Het leidde in ons land tot een waar armoededebat. Tiny Muskens, oud-bisschop van Breda, werd de apostel van de armen en veruit de bekendste bisschop van Nederland. Na twee herseninfarcten leidt hij nu een teruggetrokken leven in een kloosterbejaardenoord aan de rand van een golfbaan. In zijn opvattingen is hij nog altijd ongebroken. Sterker nog: hij lijkt met de dag strijdbaarder te worden. Fons de Poel ontmoet een bisschop die het aandurft om dogma's als het verplichte celibaat en het klassieke scheppingsverhaal ter discussie te stellen.

KRO Brandpunt, zondag 12 juni, 22.15 uur, Nederland 2