KNHS

Angela Krooswijk prolongeert Nederlandse titel bij Young Riders

12 juni 2011

NK dressuur Young Riders 2011

DE STEEG (KNHS) - Angela Krooswijk (Prinsenbeek) prolongeerde in het uitermate goed gevulde ruiterstadion haar Nederlandse titel bij de Young Riders met de hengst BMC Roman Nature. Michelle van Lanen (Uden) moest in de Kür met Urchin B genoegen nemen met de vierde plaats, maar zij had in de twee voorgaande wedstrijden ruimte genoeg om zich iets te kunnen permitteren om het zilver te behouden. Het brons was voor Melissa Tychon (Cadier en Keer), die met Marinetty een ijzersterke Kür reed, waarmee ze in deze wedstrijd als tweede eindigde en daardoor het brons veilig stelde voor Kim Huizer (Bodegraven), die met Oxford in de Kür als derde eindigde, maar het podium net niet haalde. Lotte Jansen (Erp), voor aanvang van de Kür nog derde met Pongo, viel door een tegenvallende prestatie in de Kür terug naar de vijfde plek in de eindstand van dit Nederlands Kampioenschap.

"Het was best een overgang voor mijn paard, van de rustige ring, waar we de eerste twee wedstrijden hebben gereden in het kader van dit kampioenschap, naar de indrukwekkende hoofdpiste. Daardoor ontstond er enige spanning, waardoor we bijvoorbeeld in de wissels een paar fouten maakte. Ik heb gekozen voor BMC Roman Nature, omdat die in de twee voorgaande wedstrijden niet alleen hoger stond, maar ook iets betrouwbaarder was dan mijn andere paard Flash, dat iets last van spanning had. Toch houd ik voor het komende seizoen beide opties open", aldus een gelukkige Angela Krooswijk.
Michelle van Lanen had in het voorseizoen niet steeds hoog gescoord. "Ik heb echt mijn handen vol gehad aan dit paard, want met name in de galop maakte hij door de spanning nog wel eens fouten. Ik heb toen de hulp ingeroepen van de Jazz-expert bij uitstek, Tineke Bartels, en heb met haar er vooral op getraind om Urchin geconcentreerd te laten zijn op de ruiter. Dat heeft geresulteerd in een constant kampioenschap", aldus Van Lanen, die dolgelukkig was met zilver, mede omdat zij wist dat dit met Krooswijk als tegenstander het hoogst haalbare was. Melissa Tychon had in de eerste twee wedstrijden zelf veel last gehad van spanning, waardoor zij zelf de oorzaak was van veel fouten. "Ik heb hulp gekregen van vrienden en familie, die tegen mij hebben gezegd dat mijn leven niet van dit kampioenschap afhing, waardoor ik vanavond in de Kür lekker en vrijuit heb kunnen rijden. Daardoor wist ik brons te veroveren ten koste van Lotte Jansen, die met Pongo voor de Kür nog op de derde plek stond, maar als vijfde in het kampioenschap eindigde".

Bondscoach Tineke Bartels was van mening dat de jeugdige ruiters de overgang van het kleine dressuurstadion naar het grote hoofdstadion goed hadden verwerkt. "Er traden hier en daar wat spanningsfouten op, maar ik vind dat deze jongelui dat professioneel hebben opgelost", aldus Bartels.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Eindstand Nederland Kampioenschap Dressuur Young Riders:


1) Angela Krooswijk (Prinsenbeek) - BMC Roman Nature (v. Rohdiamant) - 222.189

2) Michelle van Lanen (Uden) - Urchin B (Jazz x Vincent) - 214.640
3) Melissa Tychon (Cadier en Keer) - Marinetty (v. Solero) - 210.257

Uitslag NK dressuur Young Riders, 3e onderdeel (Kür):


1) Angela Krooswijk - BMC Roman Nature - 74.900%
2) Melissa Tychon - Marinetty - 73.625%

3) Kim Huizer (Bodegraven) - Oxford (Topas x Rossini) - 72.750%

Foto Nederlands Kampioenen Young Riders door: www.melissen.net